Els responsables dels festivals Itinera, AIMS, Espurnes Barroques i el FEMAP defensen el dret de la població rural a gaudir de la cultura
Ho van posar de manifest en la taula rodona sobre “La importància de la cultura als micropobles” celebrada ahir a la tarda a la Casa Gran del Miracle. Entre les quatre propostes, ofereixen 367 concerts d’estils molt diversos arreu del país entre l’abril i el novembre. Crear activitats culturals de qualitat als municipis i promoure que hi vagin visitants i el coneguin és la principal missió d’aquests festivals que fan parada a Riner aquest estiu.
Josep Maria Dutren, director del FEMAP, afirma que la seva filosofia és aglutinar els esforços dels petits municipis del Pirineu en una sola proposta potent i de qualitat. Alhora, el Festival de Música Antiga dels Pirineus vol facilitar que la gent dels petits municipis puguin gaudir de músics de nivell i ho complementen amb la degustació de productes de proximitat. En poc més d’una dècada, el FEMAP ha triplicat el nombre de concerts.
Pel que fa a l’AIMS, el seu director artístic, Peter Thiemann, ha subratllat que quan va arribar al Solsonès fa 23 anys “comprovant l’escassa qualitat dels concerts que es feien als micropobles, va pensar que els pagesos no es mereixien això”. Des d’aleshores, cada mes d’agost professors i un centenar d’alumnes de més de 20 països diferents protagonitzen desenes de concerts de diferents formats.
La directora d’Itinera, Sara Marata, ha recordat que el cicle va néixer de mans del seu pare, que va considerar que la música era massa elitista i que calia atansar la cultura musical als micropobles. D’altra banda, també era partidari de buscar el talent local en l’àmbit rural, sobretot entre els joves.
Mònica Sala, directora adjunta d’Espurnes Barroques, ha subratllat el binomi música-patrimoni barroc, un patrimoni que s’estén al triangle geogràfic format pel Santuari del Miracle, Cervera i Manresa. Sala també ha posat de relleu les facilitats que donen els petits municipis per celebrar els concerts.
Mario Urrea, representant de Micropobles, defensa la cultura com a factor de reequilibri territorial mentre que el director general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Pep Vives, afirma que la Generalitat treballa per posar els drets culturals al mateix nivell que els socials, d’educació i de salut, amb una visió descentralitzadora del territori.