Els habitants del sud del Solsonès són cridats a salvar el patrimoni lingüístic de la zona de la Segarra

L’entitat l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs obre un formulari en línia amb la finalitat de registrar mots i expressions pròpies d’aquesta àrea. Aquest projecte filològic té com a objectiu evitar que es perdi la riquesa lingüística davant la normativització i uniformització de la llengua. El mot o expressió queda publicat automàticament i així, a banda de recollir patrimoni lingüístic, es pot consultar.

Fins ara, al web mots.efes.cat s’hi recullen 581 aportacions, referenciant-ne també el significat, l’àmbit d’ús i on es fa servir. ‘Llogurt’ per dir iogurt a Cervera o ‘ambúrnia’ per referir-se a un recipient gran per a líquids a Torà en són alguns dels exemples. També hi ha altres termes d’ús més extensiu com ´kets’, sabates esportives, o ‘tros’, per parlar dels camps de cultiu.

Poden participar en aquesta iniciativa els habitants de la Segarra i les zones limítrofes com el sud del Solsonès, l’oest de l’Anoia, el nord de la Conca de Barberà, el sud-est de l’Urgell i l’est de les Garrigues. A partir de la informació recollida es vol crear una base de dades estable i, a llarg termini, un atles lingüístic de la zona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *