Els grups municipals de Solsona consensuen un full de ruta per fer front als efectes de la crisi del coronavirus amb un paquet de 55 mesures i una injecció de 250.000 euros

El govern d’Esquerra i les formacions de Junts per Solsona, Alternativa per Solsona-CUP i el PSC han fet pinya per treballar conjuntament i oferir mesures socioeconòmiques immediates i a curt termini per donar suport als col·lectius més afectats. La unitat es va fer evident en el ple ordinari de març ajornat que es va dur a terme telemàticament ahir al vespre, en una llarga sessió de prop de 3 hores amb una interrupció tècnica entremig.

Com a mesures generals es comprometen a crear un comitè polític de crisi que es reuneixi periòdicament amb suport de personal tècnic en cas que sigui necessari, fer un anàlisi tècnic de la situació actual i un seguiment i designar el regidor d’Hisenda i Administració, Ramon Xandri, com a coordinador de les regidories en tot allò que fa referència a la crisi de la Covid-19. També s’adopta una de les propostes de la CUP de convocar online els consells de la Gent Gran, Infància, Adolescència i el Consell Escolar Municipal.

El pressupost del 2020 i el pla de mandat s’hauran de readaptar. A grans trets, l’Ajuntament calcula que la reducció d’ingressos serà de 620.000 euros aquest any, sumats a un dèficit de 400.000 i a destinar 330.000 euros en ajudes. A partir d’aquests números, el romanent de tresoreria d’anys anteriors és clau. Ho apunta l’alcalde, David Rodríguez:

Des de Junts per Solsona, els regidors Marc Barbens i Xavier Torres han fet una radiografia de les afectacions d’aquesta situació tant al conjunt del país com a Solsona en particular. Barbens ha destacat que han estat al costat del govern des del primer dia, amb la qual cosa han pogut anar solucionant diverses qüestions, i agraeix a l’alcalde la comunicació fluida. Amb tot, des de Junts per Solsona creuen que caldria destinar més diners a pal·liar aquesta crisi:

També es mostren a favor d’ajornar el projecte del tanatori per alleugerir les arques municipals.

Pilar Viladrich, d’Alternativa per Solsona-CUP, creu que el que cal prioritzar amb les mesures és rescatar persones i, a més, impulsar canvis estructurals que permetin evitar que es repeteixi una crisi com aquesta. Reduir les assignacions dels regidors per a mesures socials, fer un estudi de tarificació progressiva i municipalitzar serveis són algunes de les propostes dels cupaires. Al marge d’això, Pilar Viladrich fa una valoració positiva de les mesures adoptades:

En aquest sentit, creu que cal tenir diners a les arques municipals per poder impulsar serveis de qualitat equitatius i que arribin a tothom i planteja la possibilitat de casals d’estiu gratuïts.

Per la seva banda, la regidora del PSC, Encarna Tarifa, també subratlla la necessitat d’arribar a les persones i col·lectius que més ho necessitin:

En el ple d’ahir també es van aprovar les bases que han de regir la concessió de subvencions per al teixit comercial i serveis de proximitat, amb una dotació de 100.000 euros i un màxim de 500 euros per establiment. Pel que fa als microcrèdits per a autònoms i PIMES s’estableix un topall de 5.000 euros i en el cas de persones afectades per un ERTO, un màxim de 1.500 euros.

Tant l’acord de ciutat com les bases dels ajuts es poden consultar al web municipal, ajsolsona.cat.

          

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *