El psicòleg Sergi Ballespí recomana establir horaris i estar ben informat per afrontar el confinament

En una entrevista aquest matí a La Central, el psicòleg solsoní creu que cal estar ben informats, ni massa ni poc, atendre els canals adequats i no estar tot el dia pendents. Proposa estructurar-se el dia intentant que la vida a casa s’assembli al màxim possible a la vida a fora. Ballespí també apunta com a mesures variar d’entorn, si és possible, variar d’activitat i parlar amb familiars i amics. Tot i reconèixer que és una situació estranya, diferent i inesperada, el psicòleg solsoní considera que per damunt de tot no es pot perdre de vista que es tracta d’una qüestió temporal:

Sergi Ballespí ha detectat que en algun moment hem tingut poca por, una emoció que ens fa ser prudents, i això ha provocat que no sapiguem gestionar prou bé la situació.

Un dels col·lectius més vulnerables en aquest context és el de la gent gran. La manca de contacte amb el seu entorn, especialment en les persones que viuen en residències, sumat al fet que es una població desfavorida, fa que sigui difícil comunicar-los bé la informació. El fet de no disposar d’eines virtuals per suplir la comunicació cara a cara en bona part d’aquest col·lectiu, és un dels handicaps que cal superar. En aquest sentit, apel·la al personal d’assistència com a clau per tranquil·litzar-los, explicar-los la informació i intentar suplir la manca de comunicació amb els familiars.

L’altre col·lectiu vulnerable són els infants. En aquest sentit, el psicòleg subratlla que l’important és no mentir-los i adaptar tant la quantitat d’informació com la manera de traslladar-la a l’edat dels més petits. Sergi Ballespí és del parer que no cal traslladar-los la sensació que estem de vacances perquè no és veritat, mirar de no alarmar i donar sentit a les mesures excepcionals que hem de prendre. Sentim alguns consells:

En aquest sentit, posa de relleu que la dificultat és dels adults de buscar les paraules adequades a cada edat perquè ho puguin entendre. Recomana, per exemple, l’Info K especial sobre el coronavirus per traslladar-los la informació del que està passant. Ballespí considera que aquesta situació ens brinda als adults l’oportunitat de mirar-nos més als petits i fer coses que fins ara la rutina diària no ens permetia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *