El periodista solsoní Narcís Clotet troba el document fundacional de l’Hostal de Pinós

És un lligall de l’Arxiu Diocesà de Solsona que ha consultat per documentar-se per fer un reportatge sobre les fondes del país que es publicarà al número d’abril de la revista Descobrir, que és d’on va sortir l’encàrrec.

I és que enguany se celebren 500 anys de l’Hostal de Pinós, el més antic de Catalunya que funciona de forma ininterrompuda. Del 1524 hi ha una acta notarial, però el document inèdit trobat és posterior. Es tracta d’un lligall d’una vintena de pàgines de mossèn Jaume Sarri, manuscrit i passat a màquina, que explica que Elisabet de Josa, mestressa de Pinós, cedia els drets als administradors que la gent de les contrades va nomenar, per tirar endavant el Santuari després de l’aparició de la Mare de Déu de Pinós. Si bé el santuari havia d’acollir tots els pelegrins sense fer-los pagar res; l’administrador eclesiàstic, Mn. Narcís Garriga, demanava a la senyora de Pinós que li permetés obrir un hostal per fer diners per sufragar les despeses del santuari. En aquest document fins i tot hi figura el nom del primer hostaler: Joan Bertrans, de Castelltallat. Narcís Clotet explica més detalls de la creació de l’Hostal de Pinós:

Però com han tingut constància de la fundació de l’Hostal de Pinós en un document de segles després?

L’article on apareix la fundació de l’Hostal de Pinós forma part del dossier “Parada i fonda”, que ressegueix les millors fondes del país i permet conèixer les nissagues hostaleres més antigues del Principat, els seus proveïdors i el territori on s’ubiquen. El número d’abril de la revista Descobrir es presentarà el proper dijous 4 d’abril a les 7 de la tarda a l’Ajuntament de Pinós amb la presència dels col·laboradors del reportatge, el director de la revista Descobrir, Joan Morales, i l’alcalde de Pinós, Xavier Vilalta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *