El GNS alerta que el gall fer està a punt de desaparèixer del Solsonès

Un estudi en el qual ha participat l’entitat posa de manifest que l’espècie es troba en una situació límit. El que qualifiquen d’espècie emblemàtica i autèntica joia natural, amenaçada a tot l’estat i considerada en perill d’extinció a Catalunya, té al Solsonès la població situada més al sud de tot el món. Es troba del massís del Port del Comte en amunt i és un indicador de l’estat de conservació dels boscos de muntanya.

Si bé al conjunt de Catalunya els experts apunten que s’ha reduït més del 30% el nombre de mascles l’última dècada, al Solsonès aquesta pèrdua es dobla i se situa al 60%, passant d’entre 11 i 14 mascles el 2014 a tan sols 4 o 5 l’any passat. Aquesta tendència ja s’observa des de fa temps quan, per exemple, el 2006 encara es va localitzar el gall fer a la Serra de Busa, ara desaparegut.

El Grup de Natura del Solsonès posa en marxa una campanya per a la salvaguarda del gall fer al Solsonès i àrees properes. Consideren que el primer pas seria la creació d’una mesa de treball multisectorial amb la participació d’administracions, entitats i particulars. Apel·len a prendre mesures dràstiques i controvertides. L’entitat atribueix aquesta recessió del gall fer a la comarca a un cúmul de factors, però se centra en la creixent pressió de visitants en el seu hàbitat, que té un impacte acumulatiu en la flora i la fauna local. En aquest sentit, proposen canviar rutes, rebaixar la intensitat de certes activitats de lleure al medi natural d’aquesta àrea i restringir l’accés a determinades zones especialment sensibles. D’altra banda, emplacen els propietaris forestals a fer una gestió forestal ben dirigida, evitant tallades que puguin perjudicar el gall fer i contribuint a millorar-ne l’hàbitat tenint en compte els requeriments de l’espècie. Per tot plegat, demanen a propietaris forestals, promotors d’activitats a la natura, administracions locals, entitats i societat en general que en prenguin consciència i actuïn sabent que el temps no juga a favor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *