El CTFC lidera un projecte per promoure la producció de fusta d’alt valor

Es tracta d’espècies com el roure, el castanyer o la noguera, que són frondoses nobles i produeixen una fusta de característiques tècniques i estètiques excepcionals.

D’una banda, aquesta iniciativa sorgeix davant del fet que la indústria que treballa amb aquest tipus de fusta l’ha d’importar de països de l’Amèrica del Nord i l’Est d’Europa.  És el cas de l’ebenisteria, la torneria, la marqueteria i modelisme, la fusta estructural, els instruments musicals o la boteria. De fet, Catalunya n’importa més del 90% de la que consumeix. Aquestes espècies són escasses al país ja que apareixen de forma esporàdica en boscos mixtos.

Per afavorir la plantació de fusta d’alta qualitat en camps i boscos, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya treballa en el projecte europeu “Life Mix For Change”, que té com a objectiu contribuir a una major resiliència dels boscos mixtos mediterranis davant del canvi climàtic. Ho apunta l’investigador de l’ens de recerca Jaime Coello:

Ambientalment, aquestes espècies contribueixen a la diversificació del paisatge i dels ecosistemes ja que fixen carboni a terra, són un refugi per als ocells i la biodiversitat i filtren els lixiviats agrícoles i, per tant, redueixen la problemàtica dels purins. Jaime Coello destaca que un cultiu ben planificat i executat de les frondoses nobles és una activitat rendible econòmicament ja que tenen un preu molt superior a la resta de fustes, tot i que, com a mínim, les plantacions trigaran 30 anys a treure un rendiment.

One thought on “El CTFC lidera un projecte per promoure la producció de fusta d’alt valor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *