El CTFC lidera un projecte per promoure la producció de fusta d’alt valor
Es tracta d’espècies com el roure, el castanyer o la noguera, que són frondoses nobles i produeixen una fusta de característiques tècniques i estètiques excepcionals.
D’una banda, aquesta iniciativa sorgeix davant del fet que la indústria que treballa amb aquest tipus de fusta l’ha d’importar de països de l’Amèrica del Nord i l’Est d’Europa. És el cas de l’ebenisteria, la torneria, la marqueteria i modelisme, la fusta estructural, els instruments musicals o la boteria. De fet, Catalunya n’importa més del 90% de la que consumeix. Aquestes espècies són escasses al país ja que apareixen de forma esporàdica en boscos mixtos.
Per afavorir la plantació de fusta d’alta qualitat en camps i boscos, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya treballa en el projecte europeu “Life Mix For Change”, que té com a objectiu contribuir a una major resiliència dels boscos mixtos mediterranis davant del canvi climàtic. Ho apunta l’investigador de l’ens de recerca Jaime Coello:
Ambientalment, aquestes espècies contribueixen a la diversificació del paisatge i dels ecosistemes ja que fixen carboni a terra, són un refugi per als ocells i la biodiversitat i filtren els lixiviats agrícoles i, per tant, redueixen la problemàtica dels purins. Jaime Coello destaca que un cultiu ben planificat i executat de les frondoses nobles és una activitat rendible econòmicament ja que tenen un preu molt superior a la resta de fustes, tot i que, com a mínim, les plantacions trigaran 30 anys a treure un rendiment.