El CTFC investiga al Solsonès quina és la gestió forestal més resistent als incendis, plagues o sequeres

El projecte ForRes, finançat per Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, té una durada de quatre anys durant els quals s’estudiarà què passa amb un bosc sense gestió, en un amb gestió tradicional i en un altre amb una gestió més suau o dolça coneguda con a Smart Forest.

La investigació parteix del projecte europeu Life dut a terme en un bosc de Lladurs ara fa 5 anys. S’hi van fer diferents intervencions: una aclarida forta i una suau de l’arbrat, una estassada tradicional del sotabosc i una crema controlada i una altra part del bosc es va deixar sense gestionar. Ara, la investigació vol determinar quina d’aquestes gestions és la que s’adapta millor davant de possibles amenaces. Un dels investigadors del CTFC que participa en el projecte, Pere Casals, explica quins són els resultats de la no gestió:

Pel que fa a la gestió suau o dolça, és més barata i respectuosa amb els ecosistemes, però no és tant resistent a una sequera o un incendi:

En qualsevol cas, els experts posen de relleu que amb una gestió forestal la supervivència del bosc millora. Pere Casals:

Juntament amb el Centre de la Propietat Forestal, el CFTC treballa en un altre projecte europeu que vol posar en valor els mosaics agroforestals per fer front a possibles incendis i evitar la pèrdua d’aigua cap a l’atmosfera. Pere Casals destaca que les zones formades per camps agrícoles, de pastura i boscos gestionats permeten que els Bombers hi pugui entrar i aturar els incendis. A més, aquesta gestió fa que no s’evapori tanta aigua cap a l’atmosfera, els boscos siguin més resistents i aquesta aigua es pugui fer servir per  a usos agrícoles o de boca.

             

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *