El conflicte laboral de la Policia Local arriba al Ple de Solsona

En acabar la sessió, ahir al vespre, una representant del cos va intervenir per reclamar “solucions urgents” després d’haver arribat a una “situació límit per la mala gestió i desatenció del cos”. 9 dels 14 agents del cos han signat un document en què expliquen les seves demandes i ahir van assistir al ple per traslladar-les.

L’arrel del conflicte es remunta a l’aprovació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament l’any 2013. Consideren que aquest document va suposar una pèrdua de poder adquisitiu, al qual s’hi ha sumat la marxa de 6 agents a altres policies locals en els últims 8 anys. Parlen de desgast important de la plantilla i de situació crítica. Sentim les paraules d’Eva Ayala, membre de la Policia Local, en nom dels signants:

Es refereix a les indicacions de fer patrulles mixtes amb els Mossos d’Esquadra si hi ha un torn unipersonal, cosa que asseguren que no es pot garantir moltes vegades. Pel que fa a l’opció de prestar atenció telefònica des de la comissaria si hi ha un sol agent al torn, consideren que provoca indefensió al ciutadà. Pel que fa a la proposta del consistori de constituir una borsa d’interins, creuen que no és una solució immediata ni efectiva.

Per la seva banda, la regidora de Governació, Esther Espluga, va explicar que des de principi d’any s’estan negociant millores de les condicions de la Policia Local. A final d’abril, bona part del cos va signar un document en què manifestava el seu malestar. Espluga ha apuntat que de les darreres converses n’ha sorgit una nova proposta del govern d’annex al conveni laboral per “seguir les negociacions”. Afegeix que les darreres setmanes s’han concentrat “moltes incapacitats temporals” que han alterat el servei de la Policia Local.

Pel que fa a aquesta última qüestió, els agents signants han lamentat que en els darrers dies s’ha deixat el telèfon desatès en alguna ocasió i, en altres, contestant personal del consistori sense cap formació policial. Amb aquestes paraules responia l’alcaldessa, Judit Gisbert:

Gisbert ha explicat que darrerament hi ha hagut dies en què, de 6 agents, 4 estaven de baixa, i que no poden redimensionar un servei de tots els treballadors municipals. L’alcaldessa reconeix que segurament es pot reorganitzar d’una altra manera i s’ha mostrat oberta a parlar-ne, però nega que sigui per una qüestió de manca d’efectius. Referent a la Relació de Llocs de Treball, Judit Gisbert ha volgut deixar clar que és una eina que no només va valorar els llocs de treball de la Policia Local sinó del conjunt de la plantilla de l’Ajuntament. A partir de la definició de les funcions de cada plaça, s’atorga una puntuació que té una remuneració atribuïda. En cas que el resultat sigui inferior al sou que s’està percebent, es crea un complement personal transitori. L’alcaldessa defensa que si es fa una valoració econòmica diferent per la Policia Local també s’ha de fer amb qualsevol treballador de l’Ajuntament. Pel que fa a la ràtio de policia a Solsona, Gisbert defensa que és correcta en tant que es troba en la línia de la mitjana de Catalunya.

L’oposició es va manifestar sobre aquesta qüestió de forma ben diferenciada. Marc Barbens, des de Treballem per Solsona, es va fer seves les demandes dels agents de la policia i va assegurar que la seva presència al ple palesava públicament el fracàs del govern en la gestió del cos:

Des de Junts aposten per la mediació. Sentim Elis Colell:

Tots els grups municipals es van mostrar disposats a treballar per solucionar el conflicte de la Policia Local. L’alcaldessa, Judit Gisbert, es va comprometre a respondre per escrit les demandes exposades ahir al ple pels agents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *