Buhos serà el cap de cartell de la festa del Brut i la Bruta de Torà

La celebració arriba divendres i dissabte que ve en un any d’aniversari, en què es compleixen 30 anys de gegants al poble, amb moltes novetats, algunes d’elles dins del món geganter.

L’origen de la festa del Brut i la Bruta està documentat des de mitjan segle 18, quan es feia la festa de la Llordera, una celebració popular que es feia el Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder. Per la guerra civil, va quedar aturada. L’any 1990 la festa es va recuperar definitivament tot preservant la tradició i la cultura catalanes. Els personatges principals són el Bonic i la Bonica, el Brut i la Bruta i la Lloca. El Bonic i la Bonica són una parella empolainada que fa una dansa per les places del poble mentre que el Brut i la Bruta són dos joves bruts i esparracats que salten pel carrer com dos mals esperits fent mofa de la dansa. La Lloca és una noia vestida de catalana que va muntada sobre una mula o un cavall vestit de festa. Abans era un noi muntat en un matxo que recollia les viandes que els donaven a les cases i que es menjaven a la nit.

Entre el 1994 i el 1997 es van crear els gegants del Brut i la Bruta i el Bonic i la Bonica. El 98 va sorgir el brau Constantí, símbol del poble de Torà i, després el Sargentet, en honor a un dels impulsors de la recuperació de la festa. Els últims anys s’han creat els gegantons del Brutet i la Bruteta.

Els actes del Brut i la Bruta arrencaran divendres vinent amb una rua infantil a les escoles i seguiran amb inflables, jocs i música per als més petits. A partir de 2/4 de 10 del vespre serà el torn de la Nit del Constantí, una nit temàtica que parodia els Sanfermins en honor al gegant, el brau Constantí. Constarà d’un sopar i una competició de toro mecànic amb la música dels DJ Big Friday i David Beatz. Dissabte vinent a les 11 del matí hi haurà la rua del Carnaval infantil i un espectacle amb Jaume Barri. A les 5 de la tarda arribarà la part més tradicional de la festa amb el pregó de Carnaval, la dansa del Bonic i la Bonica i els balls dels gegants. Seguiran la rua de carnestoltes, la botifarrada i el bingo brut. La cloenda serà dissabte que ve a partir de les 11 de la nit amb el concurs de disfresses i els concerts amb Buhos, Banda Neon i el DJ Sendo. Per a més informació i compra d’entrades podeu consultar el web brutibruta.com.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *