Biosca celebra aquest dilluns La Baquiol, una festa d’homenatge a una veïna que va ser l’última dona cremada a Catalunya per ser considerada bruixa

Fa uns 200 anys, a Biosca es va perseguir i cremar Teresa Guàrdia, anomenada “La Baquiol”. Segons la història narrada en el llibre de notes de Mossèn Ramón Berenguer, es tractava d’una dona pobra, lletja i amb una mica de mal geni. Característiques que van afavorir que la relacionessin amb la mort d’una criatura bioscana i a partir d’aquí fos perseguida fins a ser cremada en una foguera.

El 2021, un grup de veïns va dedicar-li una festa per recordar-la, explicar la seva història i fer-li justícia. Enguany aquesta celebració s’amplia amb un programa d’activitats per tota la jornada.

Dilluns, dia de Sant Joan, Biosca s’omplirà de parades d’artesania, concerts i espectacles de cultura popular. Durant tot el dia, entre la plaça Major i la plaça de la Concepció hi haurà una fira de productes de proximitat, il·lustració i art. D’11 a dues es podrà fer un circuit d’exposicions pel poble amb 15 parades. A les 12, al Porxo de Cal Quim, Blanca Pérez Espuñes pronunciarà la xerrada “El curanderisme actual a les Terres de Ponent”. El matí es tancarà amb una arrossada popular.

La programació de La Baquiol es reprendrà dilluns a les 6 de la tarda amb el conte/llibre de La Baquiol a l’església. Hi prendran part l’autora, Montserrat Cuadros, la il·lustradora, Laura Cerrillo, i els editors, acompanyats de Maria Garganté i Fermí Manteca. La cloenda de la fira serà a 2/4 de 9, amb l’entrega de premis de la rifa de productes artesanals a la plaça Major. Però la programació s’allargarà encara una mica més amb una botifarrada popular a les 9 i l’espectacle “Sabor”, amb Sound de Secà, a partir de les 10 a la plaça Major. Podeu consultar tots els detalls de la festa a labaquiol.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *