El Solsonès és la comarca de la demarcació de Lleida on més ha crescut l’oferta de turisme rural els últims 20 anys

Així es desprèn de l’estudi sobre l’evolució d’aquest sector elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida que es va presentar ahir. En termes absoluts, el Solsonès, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell són les comarques que més han augmentat. Dels 46 establiments existents el 2002 s’ha passat a 125 mentre que les places s’han més que triplicat: de 270 ha augmentat fins a 872. Dins el top 20 de municipis amb major volum d’oferta de turisme rural hi trobem fins a cinc pobles del Solsonès. En el número 2 hi ha Lladurs, amb 27 establiments i gairebé 200 places; seguit de Navès en el número 3 amb 21 establiments i 141 places. Odèn és el sisè amb 18 establiments i un centenar de places, les mateixes que Biosca, que ocupa el lloc 14, tot i que concentrades en 11 establiments. Finalment, Guixers té una desena d’establiments amb 44 places.

Al conjunt de la demarcació de Lleida, l’oferta de turisme rural ha crescut en un 120% les dues últimes dècades. La frenada va ser el 2009 amb la crisi econòmica, amb una segona aturada el 2020 per la pandèmia, tot i que s’ha compensat amb una recuperació accelerada els dos últims anys per la demanda de turisme menys massificat i més proper a la natura. El cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de les Terres de Lleida, Juli Alegre, destaca que l’informe demostra que el turisme rural ha sabut créixer:

Les dades mostren que la recuperació dels últims anys ha permès arribar a un volum de turistes similar al d’abans de la crisi del 2008. L’any passat es van allotjar als establiments de turisme rural de les comarques lleidatanes prop de 84.000 turistes espanyols i 5.800 estrangers. Així doncs, el perfil majoritari és de turista de proximitat de curta estada, de cap de setmana, amb una mitjana d’entre 2 i 3 dies que puja fins a 4 o 5 en el cas dels estrangers.

L’estudi conclou que el turisme rural a l’àrea de Lleida ha crescut, genera riquesa i ocupació i crea sinergies amb altres àmbits i activitats turístiques, la qual cosa fa que tingui un alt potencial de desenvolupament. El director i autor de l’informe, Jaume Macià, cita els reptes de futur que ha identificat:

Per la seva banda, el vicepresident del Patronat de Turisme de les Terres de Lleida, Juan Antonio Serrano, ha expressat la seva preocupació per la regulació dels Apartaments d’Ús Turístic, que posen en greu perill el turisme tradicional. Assenyala que això comporta un repte per a les federacions i els empresaris, que han de pressionar els ajuntaments i el Parlament perquè doni més capacitat de regulació als municipis, que actualment és molt limitada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *