Un estudi reafirma que el primer tram de la carretera de Coll de Jou al Pont d’Espia va ser construïda per presos del règim franquista
Ho conclouen quatre mesos d’investigació coordinats pel Consell Comarcal en col·laboració amb el Centre d’Estudis Lacetans i l’Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona. Finançat amb un ajut del Departament de Drets Socials de la Generalitat, pretén donar a conèixer una realitat i uns fets oblidats i amagats durant molts anys.
A partir de la recopilació i l’anàlisi de diverses fonts, els investigadors han confirmat la participació de mà d’obra reclusa, especialment presoners republicans condemnats en judicis sumaríssims, en el procés de construcció de la carretera L-401. Els treballadors penals van ser únicament responsables dels 7 primers quilòmetres, entre Pont d’Espia i Perles. L’estudi també permet situar la construcció entre el 1942 i el 1956.
D’altra banda, es confirma l’existència de dues colònies penals militaritzades en aquesta zona, el destacament penal de Coll de Nargó i el de Sant Llorenç, que es van encarregar de la construcció del Pont d’Espia i altres tasques inicials. S’atribueix al Servei Militar de Ponts i Carreteres de Catalunya la planificació i execució inicial de la via. Es va concebre com una pista militar amb finalitats estratègiques just després de la Guerra Civil, però es va acabar convertint en una infraestructura pública primer del Ministeri d’Obres Públiques i després de la Diputació de Lleida.
Es preveu que aquesta recerca tingui continuïtat per aprofundir en el coneixement del passat, compartir el resultat de la investigació i preservar la memòria històrica. En la segona fase del projecte, s’organitzarà un camp de treball. Pretén donar a conèixer l’actuació dels batallons de treballadors i les colònies penitenciàries en la construcció d’aquesta carretera.