Sant Llorenç és el municipi del Solsonès que millor recicla, separant selectivament un 78% dels residus que genera
Així es desprèn de l’anàlisi dels residus municipals del 2023 feta desinteressadament per un veí del poble, Joan Sala Font.
Durant l’any passat, cada piteu va generar 674 quilos de residus, 202 més que la mitjana de Catalunya. Amb tot, un 78% es van recollir selectivament, molt per sobre de la mitjana del Solsonès, del 65% i de la de Catalunya, del 46%. Si fem la comparativa per fraccions, Sant Llorenç té 13 punts percentuals menys de resta que la mitjana del Solsonès. Si ens fixem en la mitjana del país, Sant Llorenç té més orgànica i la meitat de fracció resta, mentre que en les altres fraccions es manté en unes xifres similars.
Sant Llorenç de Morunys va ser el primer municipi a implantar la recollida porta a porta a finals del 2012. De fet, segons dades del 2009 era el poble del Solsonès que menys reciclava i des de 2012 s’ha anat movent entre la primera i la segona posició. El 2009 era el dotzè pitjor municipi de Catalunya en matèria de reciclatge i ara és en el lloc 134 d’un total de 947. En els últims 10 anys, Sant Llorenç ha aconseguit reduir percentatges en totes les fraccions, destacant el 10% d’orgànica i el 4% de resta. Pel que fa a paper, envasos i vidre, la baixada ha estat menys destacada, amb percentatges d’entre un 1 i un 3%.
Amb aquests nivells de reciclatge del 78%, Sant Llorenç compleix els objectius fixats per la Unió Europea, que es marquen el 60% de reciclatge el 2030.