Malestar entre alguns alcaldes del Solsonès pel repartiment de diners per arranjar camins entre els municipis que proposa el Consell Comarcal

Dimarts us explicàvem que el Departament de Territori i Sostenibilitat destinaria 301.000 euros al Solsonès, com a comarca de muntanya, per reparar vials. El Consell Comarcal proposa repartir-los entre Clariana de Cardener, La Coma i la Pedra, Castellar de la Ribera i La Molsosa, mentre que els 11 municipis restants quedarien sense dotació. Això ha generat malestar entre alguns alcaldes de municipis governats per Junts i l’Agrupació d’Electors Independents. L’alcalde de Pinós, Xavier Vilalta, lamenta que s’han trobat amb una política de fets consumats, amb un repartiment arbitrari, i que ahir se’ls va convocar a una reunió purament informativa sobre aquest tema.  

La presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, defensa que s’ha seguit el mateix criteri de sempre, condicionat per l’escàs marge de temps del qual es disposa:

Malgrat això, Alarcón es compromet a millorar la proposta existent per tal que els alcaldes se sentin més còmodes.

Tant l’alcalde de Pinós com el de Lladurs, Daniel Rovira, consideren que la manca de temps és una excusa molt pobra, ja que després d’haver consultat diversos tècnics i empreses han constatat que realitzar els projectes és viable. Consideren que el problema no és la falta de temps material sinó la manca de voluntat política. Destaquen que en algunes comarques, com al Pallars Sobirà i el Jussà, si bé la proposta inicial era similar a la del Solsonès, finalment, s’ha recapacitat i s’ha optat per repartir l’ajut entre tots els municipis en funció dels quilòmetres de camins que tenen.

A més, l’alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, destaca que la proposta de repartiment prioritza inversions en camins particulars per davant de comarcals o municipals:

Pel que fa a l’argument d’Alarcón sobre la compensació del desequilibri de les inversions, Rovira defensa que hi continuarà sent i que, seguint aquest criteri, el repartiment es podria haver beneficiant altres ajuntaments amb les mateixes condicions. Rovira assegura que el mateix govern comarcal ha reconegut que el desequilibri després d’aquestes inversions s’hauria de compensar amb tres o quatres convocatòries d’ajuts més que no se sap si existiran.

L’alcalde de Pinós, Xavier Vilalta, espera que el govern del Consell rectifiqui en la Comissió de Govern prevista per aquest vespre:

Si no rectifiquen, petició de dimissió de la presidenta

Es preveu que, en cas que la proposta no es modifiqui, altres alcaldes se sumin a la petició de dimissió de la presidenta del Consell. D’altra banda, també es preveu convocar un Consell d’Alcaldes urgent la setmana vinent per votar una moció demanant que l’ens intermunicipal canviï de posicionament.

         

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *