La Fura projecta un documental sobre el procés revolucionari de Burkina Faso

Serà divendres a les 7 de la tarda i l’entrada és lliure fins a completar l’aforament. La cinta porta per títol “Procés Sankara. La memòria de qui persevera” i és dirigit per Àlex Verdejo, que participarà en un col·loqui posterior amb el públic.

El 1983 es va iniciar a Burkina Faso una revolució democràtica i popular encapçalada per Thomas Sankara amb el suport dels Comitès de Defensa de la Revolució, creats seguint l’exemple de Cuba. Amb unes polítiques antiimperialistes i feministes, va lluitar contra la mutilació genital femenina, la desforestació i la corrupció. També va impulsar campanyes de vacunació, escolarització i de rehabilitació i construcció d’habitatges. Quatre anys més tard, el 15 d’octubre de 1987, aquest procés es va truncar amb l’assassinat de 13 persones, entre elles el cap de la revolució, Thomas Sankara. El principal sospitós del cop d’estat que va acabar amb el procés revolucionari va ser Blaise Compaoré, que va ser proclamat president, es creu que amb l’ajuda de França. Aquest fet no va ser investigat ni jutjat fins al 2014. Aquell any es va produir una insurrecció popular que va fer fora Compaoré del poder. La mobilització d’entre un i dos milions de burkinesos va acabar amb la crema de l’Assemblea Nacional per evitar que el president pogués modificar la Constitució per allargar el seu mandat. Gràcies a aquest fet ha sigut possible iniciar el judici, que el poble viu com un moment històric pel seu poble i pel conjunt d’Àfrica.

El director del documental, Àlex Verdejo, és membre de Poble Íntegre, un espai de difusió i de coneixement de les idees que es van aplicar a Burkina Faso durant el procés revolucionari. Explicarà la situació actual al país i com està anant el judici. La cita, recordem-ho, és divendres a les 7 a La Fura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *