El Solsonès, el Berguedà i el Ripollès podran votar sobre els Jocs d’Hivern en una consulta paral·lela

“La teva comarca s’ha d’involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030?”. Aquesta és la pregunta que haurem de respondre el proper 24 de juliol els 67.000 habitants majors de 16 anys d’aquestes tres comarques que faci com a mínim un any que hi resideixen. Així ho determinen els decrets de les dues consultes que ha signat aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que posen en marxa la maquinària d’aquest procés participatiu.

L’altra consulta, destinada a les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, també es farà el 24 de juliol, però la pregunta serà diferent: “El govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern 2030?”. En aquest cas tenen dret a vot els 63.000 habitants majors de 16 anys i la consulta serà vinculant.


Aquest matí han explicat els detalls de la consulta les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. Vilagrà explica per què s’ha optat per aquesta doble consulta:

Recordem que el president de la Generalitat ha signat els decrets aquest matí després que divendres el Comitè Olímpic Espanyol n’avalés la proposta tècnica. Tal com us explicàvem la setmana passada, l’Aragó ha rebutjat aquest document. El president Javier Lambán considera que no és equilibrada i que afavoreix clarament Catalunya.

Des del territori, la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón, creu que aquesta és una bona fórmula per encabir-hi a tothom:

Alarcón destaca que des del Consell Comarcal, d’acord amb la seva aposta ferma per la participació i la governança, estaran contents de formar part del procés participatiu, que s’haurà de definir els propers dies.

Un dels alcaldes del Solsonès més crítics amb tot aquest afer és el de Guixers, Jordi Selga, que ho qualifica així:

     La votació serà el 24 de juliol en format exclusivament presencial. En la consulta del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès hi haurà 137 meses. La Generalitat destinarà 1 milió 100.000 euros en la doble consulta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *