El president de la MAAS es mostra satisfet dels resultats de l’auditoria de la Sindicatura de Comptes

Ahir l’ens va celebrar un ple en el qual Daniel Rovira va donar explicacions de l’informe que fiscalitza el funcionament de l’entitat durant l’exercici 2018. Rovira recorda que la legislatura passada, després de la moció de censura que va apartar Joan Solà de la presidència i l’acomiadament de Candi Pujol com a secretari-interventor, el nou govern va reclamar l’anàlisi per part de la Sindicatura Comptes i l’Oficina Antifrau perquè eren conscients que no s’estaven fent les coses com s’havien de fer. El president posa de relleu que l’anterior secretari-interventor obviava moltes coses que legalment s’havien de fer, com per exemple algunes contractacions que s’haurien hagut de treure a concurs. Daniel Rovira considera aquest gest un exercici de transparència que reforçarà la Mancomunitat i s’ha mostrat disposat a assumir les observacions de la Sindicatura per fer millores.

Van assistir al ple d’ahir, al marge dels tècnics de l’ens, el vicepresident i representant de Pinell, Jaume Llorens, i els delegats de Solsona, Pilar Viladrich; Josep Caelles d’Olius, Jaume Fons de Clariana, Carme Solà de Castellar de la Ribera i Sergi Palou de Pinós.

Un dels principals punts en els quals posa el focus l’informe de la Sindicatura de Comptes són els estatuts, que no estan actualitzats. El president de la Mancomunitat, Daniel Rovira, es mostra satisfet dels resultats de l’auditoria i explica que ja s’està treballant en la modificació dels estatuts:

Segons ha avançat Rovira, l’altre tema que quedarà resolt serà la dissolució de la societat Aigües del Cardener SA en el proper ple ordinari. La Sindicatura adverteix que no es va efectuar cap informe de control financer d’aquesta empresa.

Una altra de les mancances detectades és la falta de convenis signats amb els ajuntaments per regular les característiques de la prestació del servei i també d’un inventari de béns. En aquest sentit, Solsona, La Molsosa i Biosca han de signar un conveni en tant que tenen infraestructures pròpies mentre que el conjunt dels municipis que formen part de la Mancomunitat han de fer-li una cessió de competències. El director tècnic, Àlex Freixes, va posar de relleu que, en el cas de Solsona, portaven molt temps darrere de l’Ajuntament per formalitzar aquest conveni. La representant del consistori solsoní, Pilar Viladrich, considera que és injust responsabilitzar l’Ajuntament de Solsona que la Mancomunitat NO disposa d’un inventari de béns i defensa que la responsabilitat d’aquest és única i exclusiva de l’ens que gestiona l’aigua.

La Sindicatura posa de relleu diverses mancances formals i d’incompliment dels requisits legals en contractes menors. Rovira i els tècnics els van rebatre un per un, i, en alguns casos el director tècnic va subratllar que, d’una banda, es tractava de reparacions urgents per avaries que NO es podien demorar en tant que cal prioritzar el subministrament d’aigua i, de l’altra, que hi ha poques empreses especialitzades en aquest sector que puguin facilitar el material o el servei concret que es necessita. La representant de Solsona es va mostrar partidària de ser molt escrupolosos en el compliment tant de la Llei de contractes del sector públic com en la llei de transparència. Sentim Pilar Viladrich:

 Per la seva banda, el representant d’Olius, Josep Caelles, ha posat de relleu l’observació de la Sindicatura sobre la figura del secretari-interventor, ocupada actualment per l’exsecretari de Solsona, Oscar Campos. Tal com apunta l’informe, considera que no s’està complint amb els estatuts i la normativa mantenint aquesta persona en el càrrec quan ja no ho és del consistori solsoní. Rovira, per la seva banda, defensa que el redactat dels estatuts deixa la porta oberta a aquesta possibilitat i tem que si l’actual secretari deixés el càrrec, la plaça quedaria vacant per la manca de secretaris-interventors habilitats nacionals. D’altra banda, Josep Caelles lamenta que la presidència hagi trigat tres setmanes a donar explicacions sobre els resultats de l’auditoria des que es van fer públics:

 Daniel Rovira ha explicat que tenia intenció de convocar el ple fa tres setmanes però va estar refredat i, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, va fer-se la prova PCR per descartar el coronavirus. Justifica que entre la realització del test i l’arribada dels resultats, no tenia temps material per convocar el ple per la setmana passada i és per això que es va celebrar ahir.

         

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *