Corbs marins grossos i ànecs collverd són els ocells aquàtics hivernants amb més presència al Solsonès
Se n’han pogut veure 45 i 44 respectivament en el cens simultani diürn realitzat aquest cap de setmana pel Grup de Natura del Solsonès i el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat. També s’han pogut observar dues cercavores i una merla blava. La majoria han estat vistos als embassaments de Sant Ponç i la Llosa del Cavall, però també al petit embassament de l’Alzina de Riner, les basses de la depuradora de Solsona i la bassa de Marmí.
El dia abans s’ha fet el comptatge d’ocells a les joques, on dormen agrupats, a Sant Ponç i a la Llosa. Amb tot, només s’han observat en les zones de repòs i alimentació que utilitzen durant el dia però no s’ha pogut determinar ni a quin lloc ni quants individus passen la nit agrupats. Ho atribueixen a la sequera, que ha fet baixar el nivell dels pantans molt per sota dels llocs on habitualment dormen.
A partir d’aquest cens determinen que el Solsonès no és un indret amb gran quantitat d’espècies aquàtiques hivernants tot i l’existència de dos grans espais aquàtics. Han constatat que aquestes espècies es distribueixen per tots els ambients aquàtics ben conservats amb aliment i refugi i que no estiguin glaçats. La seva presència també depèn de les temperatures i la climatologia del centre i el nord d’Europa, que pot afavorir o no l’entrada d’exemplars a l’hivern. A banda d’això, aquest any la sequera ha fet disminuir dràsticament els nivells d’aigua tot i que allà on s’han mantingut mínimament les reserves i hi ha un hàbitat aquàtic ben conservat a les vores, s’han pogut observar diverses espècies.