Solsona acull la subhasta de més de 15.000 tones de fusta dels boscos públics de Catalunya
El Departament d’Agricultura ha escollit la seu del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya per fer aquesta subhasta anual per dinamitzar la gestió forestal. S’han adjudicat més de 15.000 tones a cinc empreses per un import superior als 338.000 euros. La subhasta s’ha fet ara per facilitar a les empreses del sector que puguin fer els aprofitaments durant la segona meitat de l’any.
Els lots subhastats provenen de tres comarques pirinenques: l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i la Cerdanya, i són propietat d’Entitats Municipals Descentralitzades, ajuntaments i de la Generalitat. Els boscos públics representen un 24% de la superfície forestal a Catalunya i sumen unes 485.000 hectàrees.
A través de la subhasta, el preu de la fusta s’ha incrementat en un 37% en relació amb el preu de sortida. Tal com demana el sector, es posen dos preus, distingint la fusta per serra de la que va a trituració, d’acord amb les estimacions dels volums d’aprofitament. Així mateix, per segon any s’ha posat a disposició de les empreses un visor amb la ubicació dels aprofitaments, enllaços web a tota la informació i les indicacions per arribar-hi.
La gestió forestal i l’aprofitament de la fusta dels boscos públics permet millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resilients a sequeres, plagues i altres fenòmens extrems derivats del canvi climàtic. Amb aquesta subhasta, el Departament d’Agricultura vol impulsar la bioeconomia i el desenvolupament de les zones rurals a través de la gestió forestal sostenible, el foment de l’ús de la fusta en la construcció o l’aprofitament energètic de la biomassa, entre d’altres. Això permet la generació estable de llocs de treball directes i indirectes.
La subhasta de Solsona s’ha tancat amb una visita al Hub Forestal que s’està construint just davant de l’Escola Agrària del Solsonès, a Olius. Es tracta d’un centre d’innovació i tecnologia d’última generació que servirà per accelerar l’ús i la valorització de la fusta local serrada o triturada per fomentar la bioeconomia circular.