El Solsonès homenatjarà els deportats nazis durant la primera setmana d’abril
El Consell Comarcal, en col·laboració amb el Memorial Democràtic, EUROM, el Centre d’Estudis Lacetans i els ajuntaments de Guixers, Lladurs, Navès, Odèn, Sant Llorenç i Solsona ha preparat actes commemoratius per col·locar les llambordes Stolpersteine als llocs on van viure els deportats.
La inauguració del projecte serà l’1 d’abril a 2/4 de 12 del migdia davant de l’Ajuntament de Solsona. Hi haurà parlaments, la lectura d’un manifest i una projecció audiovisual. Allà mateix es col·locaran les llambordes dels solsonins que es desconeix on van viure i es farà una ofrena amb clavells blancs. Són Lluis Fornell Call, Miquel Jordana Tarque i Francesc Orriols Cots. Després, amb l’acompanyament musical d’alumnes de secundària de la ciutat, es farà un recorregut per anar a col·locar les llambordes a les cases dels deportats nazis. Són Pere Mosella Besora, que va viure al número 1 del carrer de l’Hospital Vell; Josep Nosàs Augé, al número 4 de la plaça de Sant Joan; i Pedro Frutos Otón, al carrer de Sant Roc, número 2.
L’endemà començaran els homenatges i la col·locació de llambordes Stolpersteine a la resta de la comarca. El 2 d’abril a 2/4 d’11 s’instal·larà la de Pere Muntada Villaró a Lladurs i a 2/4 d’una, la de Josep Riba Orrit a Odèn. El dia 3 a les 10 del matí s’anirà a Navès a posar la de Miquel Call Plana i a les 12 del migdia a Guixers per la d’Agustí Costa Cardona. Finalment, el divendres 4 d’abril a les 12 del migdia es col·locarà la de Pedro Hidalgo Pérez a Sant Llorenç. En cadascun d’aquests actes hi haurà parlaments, es llegirà un manifest, es farà una activitat pedagògica amb l’alumnat del municipi, hi haurà una actuació musical i es col·locaran les llambordes amb l’ofrena d’un clavell blanc.
Al marge d’això, Joma ha preparat el muntatge sobre la pau “L’estació”, inspirat en el conte homònim de Mercè Rodoreda. Es podrà veure l’1 d’abril a les 7 de la tarda al Teatre Comarcal de Solsona i el dia 3 al de Sant Llorenç. Les entrades gratuïtes es podran reservar a través de la plataforma d’Entrades Solsonès.
La col·locació de les llambordes es complementa amb un projecte pedagògic per fomentar els valors i el coneixement de la història entre les generacions joves. L’alumnat de primer de batxillerat de l’Escola Arrels ha aprofundit en les biografies de les víctimes mentre que el de l’Institut Francesc Ribalta ha creat un audiovisual de cada deportat, que es podrà visualitzar a través de codis QR a les llambordes, i ha entrevistat l’historiador Jordi Guixé. Les biografies dels deportats i l’entrevista es podran escoltar en aquesta emissora el dijous 3 d’abril a les 4 de la tarda. D’altra banda, l’Institut Escola Vall de Lord ha fet un treball d’investigació sobre les vides dels dos deportats originaris de la Vall de Lord. Les escoles de Lladurs i Aiguadora de Navès han treballat al voltant del concepte de la pau.
Les llambordes Stolpersteine són peces daurades que es fabriquen artesanalment a Alemanya en un gest de respecte i humanitat. La seva col·locació culmina al Solsonès la identificació de les 12 persones de la comarca que van ser deportades als camps de concentració nazis com a conseqüència de l’exili i de la guerra civil. El seu objectiu és mantenir viva la memòria històrica i homenatjar les víctimes solsonines del nazisme.