La relació de Pablo Picasso amb les arts i tradicions catalanes queda recollida en un llibre que es presenta al Museu

La publicació, que es donarà a conèixer demà a les 7 de la tarda, és fruit de l’exposició que es va poder veure a la primavera a Solsona i que explica un tema que no s’havia tractat específicament. El llibre permet teixir un diàleg fluid entre l’obra de Picasso i obres d’art i objectes de la Col·lecció Etnogràfica del Solsonès, dels fons del Museu. Alhora, demostra l’interès i la influència de les arts i tradicions catalanes en l’obra plàstica i poètica de Picasso.

La directora del projecte, Claustre Rafart, destaca que és una monografia que parla d’un Picasso que va viure les arts, costums i tradicions populars catalanes quan va residir a Barcelona i durant les seves estades en diferents poblacions catalanes. El llibre mostra com integra les seves vivències en el seu imaginari.

La publicació té gairebé 200 pàgines repartides en quatre apartats. En el primer fa una introducció general, una mirada històrica i una reflexió filosòfica sobre el concepte popular i el seu vincle amb la modernitat. En el segon apartat hi ha tres estudis sobre la mirada de Picasso en relació amb tres entorns viscuts en la seva joventut: la ciutat, el camp i l’àmbit domèstic. Aquí també s’hi inclou un article sobre la importància d’aquest tema per al pintor, segons les cartes que s’enviava amb Jaume Sabartés. El tercer apartat està dedicat al territori proper al Solsonès, ja que Picasso va fer estada a Gósol, un poble vinculat administrativament a Solsona. Finalment, s’hi inclou una cronologia de Picasso específica del seu vincle amb el territori català.

Els autors dels articles són estudiosos en l’àmbit picassià, entre els quals el filòleg clàssic, escriptor, traductor i editor solsoní Raül Garrigasait i la directora del projecte, Claustre Rafart. També hi han pres part els experts Eduard Vallès, Salvador Haro, Margarida Cortadella i Anna Fàbregas.

La monografia de Picasso que es presenta demà a les 7 al Museu és una edició de l’equipament i el Departament de Cultura de la Generalitat amb la col·laboració de la Fundació Museu Picasso de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *