La consellera de Cultura s’estrena en una festa major amb la de Solsona
La fins ara directora general de Patrimoni Cultural va poder viure ahir de primera mà la festivitat de la Mare de Déu del Claustre. Sònia Hernàndez va destacar la intensitat amb què la ciutat manté vives les tradicions, “no fossilitzant-les, sinó fent-les bategar” i va remarcar “l’increïble dinamisme cultural de Solsona” tant amb les festes com amb la “riquíssima oferta del món de les lletres arts visuals”.
Van acompanyar la nova titular de Cultura de la Generalitat el president del Consell Comarcal, Benjamí Puig; el bisbe de Solsona, Francesc Conesa; la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Èlia Tortolero; una desena d’alcaldes del Solsonès; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Francesc Serra; Conxita Flores en representació de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i els priors dels quatre castells.
El dia 8, la coincidència de la festa local amb diumenge, va fer que es congreguessin més de 600 persones per presenciar els ballets. En el marc d’aquest acte es van proclamar els nous representants del pubillatge solsoní, amb Maria Garriga i Miquel Pérez com a pubilla i hereu. Tots dos tenen 16 anys i són estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Francesc Ribalta. Ella va ser presentada per l’Orquestra Patinfanjàs i ell per l’Agrupació de Geganters. Els acompanyen Paula de la Osa com a donzella i Unai Melsió com a fadrí, tots dos de 17 anys, estudiants de 2n de batxillerat a l’Institut Francesc Ribalta i presentats a títol personal. Ahir, en el decurs dels ballets, l’alcaldessa, Judit Gisbert, va fer un reconeixement a Pol Ribes en la seva última Festa Major com a hereu de les comarques lleidatanes. Un altre nom propi que ha destacat és el del trabucaire Joan Closa, d’Ardèvol. Ha estat l’encarregat de la primera trabucada de la festa en tant que l’any que ve farà 20 anys que forma part de la colla.
La programació de la Festa Major de Solsona s’allargarà fins demà. Us en donarem tots els detalls al temps de l’agenda cultural.