135 famílies catalanes acullen infants i joves els caps de setmana i per vacances
Una d’aquestes és a Solsona. Alba Vilalta i Agustí Sangrà han explicat la seva experiència a l’ACN, l’Agència Catalana de Notícies. Des de fa 5 anys i mig conviuen temporalment amb el Joan, un jove de gairebé 17 anys que entre setmana resideix al Centre Residencial d’Acció Educativa de Vilanova de Bellpuig. El Joan s’ha convertit en un membre més de la família. Ho explica la mare d’acollida, Alba Vilalta:
A Catalunya hi ha 900 famílies que acullen infants o joves desemparats en diferents modalitats. Hi ha 2.848 nens o adolescents que viuen en centres sota la tutela de la Generalitat, dels quals 276 tenen menys de 6 anys.
Hi ha diverses formes d’acollida. La d’urgència és entre el moment que hi ha el desemparament de la família biològica i mentre l’administració fa un diagnòstic sobre el que és més convenient pel menor. L’acolliment simple es fa mentre es fa un treball amb la família biològica que permeti retornar l’infant amb els seus pares en un període de temps. Si aquest impàs s’allarga, és l’acolliment permanent, fins que compleixi els 18 anys. Una altra forma és l’especialitzat, per a infants amb necessitats especials o trastorns que requereixen cures especialitzades, sobretot psicològiques. Finalment, hi ha la de col·laboració. L’explica el director general de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, Josep Maria Forné:
La família solsonina anima altres famílies a fer aquest gest. Alba Vilalta:
Aquest vincle que es genera en molts casos supera el moment de complir la majoria d’edat. Agustí Sangrà:
La Generalitat valora molt positivament els avantatges que té l’acollida per als infants i joves. És per això que està fent un esforç important per augmentar les famílies d’acollida. Josep Maria Forné, director general de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció:
Inicialment, la mentoria només s’adreçava als migrats sense referents familiars, però ara s’ha optat per estendre aquesta fórmula al conjunt dels adolescents.