Un veí de Riner dona a l’Ajuntament documents municipals d’entre el 1870 i el 1935

Es dipositaran a l’Arxiu Comarcal del Solsonès i contribuiran a conèixer amb més detall la història de Riner en aquesta època.

Es tracta de centenars de documents històrics que es conservaven a les golfes de Cal Missé de Freixinet, on Josep Maria Xixons els guardava. Ell els havia rebut del seu pare, Josep Xixons, que havia estat secretari de la Cambra Agrària. A ell els hi havia lliurat Isidre Besora, de Cal Fonda, que va marxar del municipi. Tot i que els papers no estaven guardats en un lloc idoni, la documentació es troba en bon estat de conservació.

El director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, destaca que es tracta d’una col·lecció molt completa de documentació municipal que complementarà el fons ja existent de l’Ajuntament de Riner. Inclou documents relatius  a la hisenda municipal, correspondència institucional, el servei militar dels joves del municipi, padrons i contribucions, entre d’altres. Torner en subratlla la importància en tant que són un testimoni del dia a dia del territori, dels seus projectes, problemes i actuacions. El director de l’Arxiu explica que la dispersió dels documents s’entén en tant que llavors no hi havia un edifici específic que fes d’ajuntament i, per tant, tampoc no hi havia un arxiu municipal.

Per la seva banda, l’alcalde de Riner, Joan Solà, agraeix a Josep Maria Xixons la donació desinteressada i anima els veïns que guardin documents d’interès municipal que els cedeixin a l’arxiu per preservar la història.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *