Un fong amenaça 150 hectàrees de pins de Navès afectades per la pedregada de principis de setembre
Es tracta de la Diplodia, que viu latent a l’arbre i el pot arribar a matar. Només a Navès hi ha 150 hectàrees afectades per aquest fong, però al conjunt de la Catalunya Central hi ha centenars d’hectàrees en la mateixa situació. La Diplodia se suma a la sequera i a la processionària, que aquest any s’ha avançat un mes i a hores d’ara ja es poden veure corrues d’erugues pel Solsonès.
En les zones afectades, els boscos queden amb els arbres pansits, amb la capçada de color marró i cada cop menys densos. I és que la Diplodia ataca el brot de l’arbre, des d’on té la capacitat de recuperar-se, i després s’assequen les fulles. Tot plegat fa que la capacitat de recuperació sigui mínima i, en molts casos, mati els arbres. El tècnic del Departament d’Acció Climàtica Pedro Carballal explica com actua aquest fong:
El temor dels experts és que amb el canvi climàtic aquesta plaga s’estengui. Ho destaca Jonàs Oliva, professor de la Universitat de Lleida i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya:
Els pins afectats per la Diplodia no tenen solució. L’únic que es pot fer és tallar-los i, de fet, interessa fer-ho com més aviat millor per evitar que el fong acabi de podrir l’arbre i ja no es pugui aprofitar la fusta.