Sant Llorenç enceta aquest diumenge els actes del mil·lenari del priorat benedictí que va donar lloc a la creació de la vila

L’any 1019 el priorat es va instaurar a l’indret que actualment ocupen la parròquia i el claustre per reformar eclesiàsticament un monestir molt antic, que es calcula que tenia els seus orígens a la primera meitat segle 9, i que no estava constituït per monjos sinó per clergues que seguien unes regles que es desconeixen. Fa mil anys, el bisbe Ermengol de La Seu d’Urgell va implantar-hi la regla de sant Benet i va fer que depengués de l’abadia de Tavèrnoles, un gran centre monàstic al costat de la Seu d’Urgell. Però el principal punt d’inflexió va ser a finals del segle 13. Ho explica Jaume Adam, membre del Consell Parroquial i de l’Associació Cultural Vall de Lord:

El priorat va estar vigent fins l’any 1593, quan va ser absorbit pel Bisbat de Solsona, que s’acabava de crear.

El tret de sortida a la celebració dels 1.000 anys del priorat benedictí de Sant Llorenç es donarà aquest diumenge a les 6 de la tarda a l’església parroquial. Hi haurà una conferència del Pare Jordi Castanyer, del Santuari del Miracle, sobre la vida monacal i la regla de Sant Benet. També es presentarà un fulletó que explica la història del priorat i, en acabar, s’oferirà un refrigeri al claustre. Per Festa Major i al llarg de l’any, s’organitzaran altres actes del mil·lenari del priorat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *