Sant Llorenç acull diumenge una jornada de captació de donants de medul·la òssia

Pot ser donant qualsevol persona d’entre 18 i 40 anys amb bon estat de salut, que s’inscriurà al Registre de Donants per assegurar que tots els malalts d’arreu del món tinguin un donant compatible. Cal tenir present que només un de cada 3.000 donants acabarà sent compatible amb un pacient. Abans de fer la donació, és important rebre informació del compromís que s’adquireix, signar un consentiment i aclarir dubtes. La compatibilitat es pot saber amb una mostra de sang. La donació es fa o bé obtenint les cèl·lules mare que s’extreuen del torrent sanguini del donant amb un separador cel·lular o bé extraient sang medul·lar de l’os del maluc amb unes puncions que requereixen anestèsia i unes hores d’hospitalització. Amb tot, aquest últim mètode només s’utilitza en un 10% dels casos. La medul·la òssia es regenera completament en uns dies.

El trasplantament de medul·la òssia és la substitució de les cèl·lules malaltes per unes de sanes. És l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang. A l’estat espanyol cada any se’n diagnostiquen 5.000 persones.

La jornada de captació de donants de medul·la òssia a Sant Llorenç tindrà lloc diumenge al matí al gimnàs, de 10 a dues. S’emmarca en la campanya de donació de sang del Banc de Sang i Teixits que organitza conjuntament amb l’Associació de Donants de Sang del Solsonès i que compta amb la col·laboració de l’Associació Fènix, l’Ajuntament de Sant Llorenç i la Farmàcia Òptica Casas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *