Les dades de l’atur milloren lleugerament al Solsonès
Durant el mes de març van ser només 15 persones les que van trobar feina a la comarca. D’aquestes, 8 són de Solsona.
Si ens fixem poble per poble, l’atur ha baixat a la majoria d’indrets. Lladurs, Olius i Pinós, amb dues persones ocupades, és on més s’ha notat la davallada, però les dades també han millorat a Clariana de Cardener, la Coma i la Pedra, Guixers, Llobera i Sant Llorenç de Morunys, amb una sola persona que ha trobat feina a cadascun dels municipis.
A l’altra cara de la moneda només hi ha Navès i Riner, que han sumat una persona a les llistes d’atur. A la resta, la taxa no s’ha mogut.
Amb aquestes dades el conjunt de la comarca suma 453 aturats, un 83% dels quals a Solsona.
I Catalunya ha tancat el març amb xifra rècord pel que fa a la caiguda de l’atur i ha registrat un bon impuls de la creació d’ocupació per segon mes consecutiu. El Departament de Treball, de fet, parla del millor mes de març dels últims 15 anys.
De fet, després del sotrac dels primers mesos d’hivern pel final de la campanya de Nadal, ja és habitual que el món del treball repunti a aquesta època. L’atur del mes de març ha baixat en pràcticament 3.000 persones respecte el febrer, deixant el total en 348.300 persones desocupades al país. És la xifra més baixa des del 2008. El secretari de Treball, Enric Vinaixa, destacava ahir que la tendència del març d’aquest any s’ha comportat amb més dinamisme que el del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia, cosa que porta, diu, bons auguris:
Pel que fa a l’estacionalitat dels llocs de feina creats, Vinaixa ha afirmat que l’efecte de la Setmana Santa “influeix” en els resultats de l’atur i l’afiliació que s’han donat a conèixer. El sector serveis, que concentra la contractació turística típica de les vacances de Pasqua, ha notat un descens de 3.500 persones en comparació amb el febrer. D’altra banda, ha destacat que l’atur també ha baixat a sectors com la construcció, que no estan directament relacionats amb la Setmana Santa.
Qui també aplaudeix aquesta baixada de l’atur són les patronals Foment del Treball i Pimec, que també l’atribueixen a les contractacions de Setmana Santa.
Estan satisfets però saben que serà una felicitat temporal. És per això que insten la societat a no perdre de vista la necessitat de continuar prenent mesures per revertir la situació estructural de desocupació. Ho deia el secretari general de Pimec, Josep Ginesta:
A banda d’aquesta alerta, les patronals també veuen el futur amb optimisme, perquè el passat mes de febrer van detectar un inici d’acceleració que, diuen, s’està mantenint en línies generals.