La Rosita de Ca l’Obac de Llinars guanya el Premi Bufet 2020
En el marc de la Fira del Trumfo i de la Tòfona i del Dia Internacional de la Dona el reconeixement es va lliurar ahir al migdia a la sala de plens de l’Ajuntament de Solsona. Es tracta d’un reconeixement al treball silenciós i ferm, a l’entrega, el sacrifici i les ganes de superació i lluita per un estil de vida i estima a una família i a un territori. Rosa Simón Espuga, nascuda a Cal Sabartès de Llinars el 1932, es va passar la infància ajudant a casa amb la recol·lecció del trumfo i la cria de bestiar. Va ser una infància de dur treball i austeritat per la guerra civil i la postguerra en què el menjar escassejava i calia amagar-lo bé perquè no el robessin. Amb només 4 anys, la Rosa es posava dins d’una galleda per accedir a un avenc molt profund on amagaven el menjar per treure’l a l’exterior. Primer va estudiar a Llinars amb mestres contractats pels mateixos veïns del poble i després a l’escola de Cambrils fins als 17 anys, on tenia mitja hora de camí. El 1950 es va casar amb el Joan de Ca l’Obac i se’n van anar a viure a casa d’ell i van tenir dos fills. Es va dedicar a les feines de la casa, cuidava els avis i els fills, ajudava en el cultiu dels trumfos i la cura del bestiar i atenia la taverna que tenien a casa.
Una altra protagonista femenina de la Fira del Trumfo ha estat Otília Capdevila, de Sallent, que per tercer any consecutiu ha guanyat el concurs de pelar trumfos, amb més d’un quilo en tres minuts. Els finalistes han estat Montserrat Ramellat d’Odèn, seguida dels solsonins Mingo Camps i Isabel Giménez.
Organització i paradistes coincideixen a destacar que la setzena edició del certamen ha estat molt reeixida. Ho corroboren els més de 6.000 tiquets dels tastets que s’han venut, 1.700 més que l’any passat, i el ple en el concert d’Abbey Road de dissabte a la nit.