La gestió forestal tindrà més pes que el canvi climàtic en el valor futur dels productes i serveis que proporcionen els boscos mediterranis
Ho posa de relleu un estudi realitzat per investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la Universitat de Lleida i el CREAF i publicat a la revista Ecosystem Services. S’han estudiat quatre estratègies de gestió: continuar amb la gestió actual, promoure la producció de biomassa, l’emmagatzematge de carboni o reduir la vulnerabilitat del bosc. Paral·lelament, s’han avaluat la quantitat de fusta produïda, l’emmagatzematge de carboni, la producció de bolets, la provisió d’aigua, la mitigació de l’erosió dels sòls forestals i l’hàbitat per la biodiversitat.
Els investigadors subratllen que l’equilibri perfecte no existeix i que depèn dels objectius de gestió del bosc. Si es continua amb la gestió actual, es beneficiaran alguns serveis com la mitigació de l’erosió del sòl en detriment del subministrament d’aigua i tindrem boscos més vulnerables davant de sequeres extremes o incendis forestals. En canvi, si es fa una gestió perquè els boscos siguin menys vulnerables, es reduirà l’emmagatzematge de carboni però disminuirà el risc que es produeixin danys en el funcionament dels boscos. Un dels responsable de l’estudi, Aitor Ameztegui, posa de relleu que en un context en el qual s’espera que les pertorbacions augmentin en freqüència i en gravetat, aquesta segona opció es presenta com una alternativa raonable per atenuar el risc de danys irreversibles, fins i tot si es redueix lleugerament la provisió d’alguns serveis. Aquest estudi suposa una valuosa eina per donar suport a la presa de decisions basada en evidències en la gestió dels boscos mediterranis.