La Confederació Sardanista de Catalunya guardona el musicòleg solsoní Albert Fontelles amb el Premi als Estudis Sardanistes

Ho ha fet aquest dissabte en el marc de la proclamació de Balaguer com a Capital de la Sardana 2022. Es tracta de la més alta distinció que s’atorga al sector. El premi ha estat per la tesi presentada el 2020 “La Cobla Barcelona (1922-1938). Un projecte noucentista”, dirigida pel Doctor Joaquim Rabaseda.

És una investigació sobre la primera etapa de la Cobla Barcelona, que es pot consultar físicament al CEDOC i també en línia a l’apartat de recursos documentals. S’hi explica la consolidació de la idea de la cobla com a formació per a concerts, que entronca amb l’enfocament del Noucentisme, que propugnava una educació cívica, una cultura refinada, un saber escoltar un concert, la culturització de la societat, i la seva catalanització. Aquests principis encaixen amb la Cobla Barcelona, que és la que encarna amb més força aquesta proposta concertística.

Fontelles ha dedicat uns 4 anys en la seva elaboració, dins del Programa de Doctorat en Història de l’Art i Musicologia, del Departament d’Art i de Musicologia, de la Facultat de Filosofia i Lletres, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per a la seva redacció Fontelles ha consultat nombrosos i diferents arxius i també s’ha entrevistat amb descendents de músics i compositors i ha remenat tot tipus de documents, com partitures originals de Garreta.

Albert Fontelles-Ramonet va iniciar els seus estudis musicals als tres anys a Solsona. Va finalitzar el grau professional al Conservatori Municipal de Música de Barcelona amb la distinció de premi d’honor. Es va graduar el 2015 a l’Escola Superior de Música de Catalunya en interpretació del flabiol i tamborí, finalitzant els estudis amb matrícula d’honor, i ara n’és professor. Actualment dirigeix la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, és intèrpret de flabiol a la Cobla Marinada i Doctor pel Departament d’Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *