Investigadors del CTFC subratllen la necessitat de tenir en compte els ecosistemes d’aigua dolça en la gestió integrada d’incendis
Experts del grup de Recerca Global en Ecosistemes han recollit seva revisió de les publicacions fetes fins ara en un article publicat en una revista científica, on també ofereixen recomanacions per ajudar a avançar en aquest camp de recerca. Els investigadors de l’ens solsoní han estudiat els documents que expliquen com els incendis forestals i les cremes prescrites influeixen en la biodiversitat dels rierols i en el funcionament dels ecosistemes, que fins ara s’han centrat molt en Estats Units, Canadà i Austràlia, entre d’altres.
L’article assenyala que els incendis forestals són cada cop més freqüents i intensos a causa del canvi climàtic i els canvis en l’ús del sòl i cal analitzar-ne més el seu impacte en els ecosistemes d’aigua dolça. Subratlla que aquests tenen una biodiversitat desproporcionadament alta i presten serveis ecosistèmics essencials, però s’estan degradant a un ritme alarmant.
Després d’un incendi, l’ecosistema es recupera en un termini d’entre 5 i 10 anys, però fins ara, la recerca s’ha centrat en determinats indicadors i afirmen que se n’han d’avaluar d’altres. Maitane Erdozain, investigadora postdoctoral i primera autora del treball, destaca els aspectes que cal tenir en compte:
La revisió documental també posa sobre la taula la necessitat de fer més estudis sobre els efectes de les cremes prescrites, una estratègia de gestió per a reduir el combustible que té un impacte mínim en els ecosistemes de ribera, però que no està prou analitzada.
Els autors d’aquest treball recomanen diverses mesures com per exemple avaluar les implicacions de les diferents estratègies de gestió dels boscos de ribera i investigar com es propaguen els efectes en els rierols petits als rius més grans. Tot plegat, amb l’objectiu de protegir millor els ecosistemes dels rierols i garantir la persistència de serveis essencials i de la biodiversitat.