Investigadors del CTFC i la UdL troben mètodes per fer competitiva la tòfona negra en condicions ambientals desfavorables
Es tracta de fer un encoixinat del terra blanc, que redueix l’escalfament i manté la humitat del sòl, i fer un petit suport de reg, que n’augmenta la disponibilitat d’aigua, amb la qual cosa es poden modular les condicions derivades del canvi climàtic. Són qüestions que exposen en un article publicat en una revista científica i que es plantegen com a opció agrícola al cultiu de tòfona en zones mediterrànies on la seva producció es solapa amb la tòfona d’estiu, com és el cas d’Espanya, Itàlia i França. L’estudi ha analitzat durant dos anys una plantació amb tòfona negra i tòfona d’estiu a Maials, a Lleida.
D’altra banda, la investigació posa de manifest que els períodes freqüents i severs de sequera que hi ha hagut a Catalunya els últims estan desafavorint la tòfona negra en detriment de la d’estiu de manera silvestre. Els experts constaten que si bé la tòfona negra fins ara ha estat la preferida pels productors pels seus alts beneficis econòmics i la seva demanda internacional, té més dificultats per adaptar-se a les condicions del canvi climàtic.
Amb tot, l’estudi conclou que calen més estudis a llarg termini per avaluar els efectes de diferents materials d’encoixinat en la producció de tòfona, com per exemple, utilitzant materials biodegradables. També recomanen seguir investigant altres factors, com si les espècies microbianes específiques de terra poden contribuir al creixement de l’arbre hoste.