Els experts posen de relleu la necessitat de fer gestió forestal per combatre els incendis de sisena generació
Ho han apuntat aquest matí en la jornada organitzada per l’Escola Agrària del Solsonès i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. Marc Castellnou, cap dels Bombers GRAF, ha destacat que la no gestió dels boscos té conseqüències a gran escala i més, en el context actual de canvi climàtic. Considera que, malgrat tot, Catalunya ha treballat bé, però que la situació ha canviat i ha quedat demostrat que els plantejaments d’extinció de fa 30 o 40 anys han quedat obsolets i que cal fer prevenció a través de la gestió:
En la mateixa línia s’ha expressat Asier Larrañaga, sotsinspector de la unitat GRAF dels Bombers de la Generalitat. Subratlla que qualsevol tipus de gestió forestal no és una garantia que un incendi no passarà per un indret i ha volgut diferenciar entre el tractament silvícola, que és una acció puntual, i la gestió forestal, que és més llarga en el temps i està encarada a no generar focs de capçades, amb estructures que mantinguin el bosc amb baixa vulnerabilitat. Asier Larrañaga:
En aquest sentit, Míriam Piqué, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, destaca que cal configurar un paisatge resistent al pas del foc i que, en cas d’incendi, no superi la capacitat d’extinció. Finalment, David Meya, Cap de la secció de Boscos i Recursos Forestals a Girona del Departament d’Agricultura, ha posat de relleu que en els darrers anys la biomassa ha crescut en un 73% i la densitat del bosc ha augmentat en un 24%, unes dades que cal tenir en compte a l’hora d’afrontar els incendis de nova generació. La jornada telemàtica ha estat seguida per més de 300 persones.