El Solsonès reivindica la igualtat de gènere en la gestió del temps i les responsabilitats amb una desena d’activitats

Amb el lema “El nostre temps, la nostra vida” la commemoració del 8M posa l’accent en el biaix de gènere en el repartiment del temps i l’impacte que té en la qualitat de vida de les dones, sobretot pel que fa a les cures, el treball domèstic i la sobrecàrrega mental. La imatge gràfica, dissenyada per Nicola Roca, mostra un rellotge de sorra a partir del número 8 i reforça la connexió entre la reivindicació del Dia Internacional de les Dones i l’impacte de les desigualtats en els usos del temps.

Aquest cap de setmana hi ha el gruix d’actes. A Solsona demà al migdia hi haurà l’acte institucional davant de l’Ajuntament i l’actuació musical de Les Dues. A les 7, a la biblioteca, serà el torn d’una trobada literària amb l’escriptora i guionista Blanca Busquets. Diumenge arribarà la caminada “Ens movem per les dones” impulsada per l’Associació de Dones del Solsonès. Divendres vinent serà el torn de la projecció de la pel·lícula “Momo, el vol del núvol”, seguida d’una taula rodona sobre gènere i salut mental. Finalment, el 2 de maig al Teatre hi haurà l’espectacle “200.000 dones”, la història d’un feminicidi a partir de la veu d’algunes de les dones acusades de bruixeria a la Catalunya del segle 17.

A la Vall de Lord la programació del 8M comença aquesta mateixa tarda amb un col·loqui a la biblioteca amb dones que treballen al món rural, un àmbit masculinitzat. Demà al migdia hi haurà un vermut musical amb Sal i Pebre a la plaça Major i durant tot el cap de setmana es podrà visitar una exposició de fotos sobre “Dones en el passat de la Vall de Lord”. Quedaran dues cites més per les properes setmanes. El dia 22 la monologuista i activista feminista Pamela Palenciano representarà el monòleg “No solo duelen los golpes”, amb entrada gratuïta. Finalment, el 3 de maig, a Sant Serni de Vilamantells, a Guixers, la poeta escènica Adriana Bertran oferirà l’espectacle “Dir per guarir”.

Al marge d’això, es difondrà un vídeo de l’Esperanceta de Casa Gassia per les xarxes socials del Consell Comarcal i dels ajuntaments participants. Se centrarà en desmuntar el mite de la superwoman i el seu impacte negatiu sobre la salut física i mental de les dones.

La feminització del món rural

I aprofitant la commemoració del 8M hem volgut parlar amb Isabel Rovira, directora de l’Escola Agrària del Solsonès. Tot i que en el món rural la feminització avança, encara queda molt camí per recórrer. A les aules de les escoles agràries segueix fent-se palès que la figura de l’hereu a les explotacions familiars segueix pesant. El percentatge de noies se situa entre el 22 i el 23% i, en el cas de l’Escola Agrària del Solsonès, hi ha un percentatge més alt al cicle de Gestió Forestal que el de Paisatgisme i Medi Rural. Si bé professors i empreses no fan diferències, sí que se’n detecten entre el mateix alumnat. Isabel Rovira:

En estudis superiors, com l’enginyeria, aquest percentatge s’equilibra, però a l’hora d’entrar al món laboral, es torna a revertir la tendència. Si bé sobre el paper hi ha un 31% de dones com a titulars d’explotacions agroramaderes a Catalunya, només un 20% s’hi dedica professionalment, ja que les acaba gestionant el marit o una altra persona. Amb tot, la directora de l’Escola Agrària del Solsonès encoratja el futur alumnat a treballar al sector agrari:

El centre compleix enguany 50 anys carregat de novetats. S’ha posat en marxa una formació ocupacional d’un certificat professional i properament obrirà un punt d’informació i orientació per a tota la gent que necessita aquesta informació sobre el sector, ja sigui per formar-se o per acreditar competències. En aquestes cinc dècades les necessitats formatives del sector agrari han crescut i s’ha ampliat la varietat de temàtiques a tractar. Això ha fet que en només 10 anys s’hagi passat de 10 cursos i 4 jornades anuals a més d’una trentena de cursos i una desena de jornades de formació contínua. Noves tecnologies i gestió empresarial en són els temes estrella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *