El Solsonès és una de les comarques més afectades per la papallona del boix

La plaga ja afecta un terç dels boscos de Catalunya, majoritàriament del Moianès, Osona, la Garrotxa, el Ripollès i el Berguedà.

Es calcula que la plaga ha afectat unes 200.000 hectàrees,  el 37% de la superfície forestal ocupada pel boix. La previsió del Departament d’Acció Climàtica, però, és que s’estengui per tots els boscos del país.

Tot i això, ja s’està treballant per trobar mètodes de control biològic, com les trampes amb feromones, per minimitzar-ne els danys. I és que els efectes de la plaga són molt impactants perquè deixen els boixos sense cap fulla, i això posa en risc la seva supervivència.

Aquest any, el Departament d’Acció Climàtica repetirà el tractament biològic a la boixeda singular de Valielles, entre el Solsonès i el Berguedà. Corroboren que l’aplicació feta l’any passat ha estat força efectiva, ja que els individus tractats estan vius i s’han recuperat molt satisfactòriament mentre que els dels voltants que no es van tractar estan completament cremats pels efectes de la papallona.

Tenint en compte la gran extensió de superfície forestal amb presència de boix a Catalunya, els tractaments a gran escala encara són inviables. Acció Climàtica defensa que només té sentit aplicar-los en boixedes d’alt valor natural, com la de Valielles, i en exemplars de boixos catalogats com a monumentals perquè no arribin a desaparèixer.

D’altra banda, el CREAF, el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals, ha posat en marxa una campanya perquè la ciutadania faci arribar imatges de boixos afectats per la plaga per portar-ne un control.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *