El Solsonès és la quarta comarca catalana que més recicla
Recull selectivament un 62% dels residus, situant-se només per sota de la Conca de Barberà, Osona i el Berguedà. Així es desprèn del balanç 2022 presentat ahir al Lluçanès per l’Agència de Residus de Catalunya. Cada habitant del Solsonès va generar l’any passat 284 quilos de deixalles de mitjana.
Cal destacar que la diferència entre municipis del Solsonès és clara: mentre que als pobles on es fa la recollida porta a porta el percentatge de reciclatge se situa per sobre del 70%, com és el cas de Solsona, Sant Llorenç i Olius, en la resta de municipis oscil·la tan sols entre el 20 i el 40%. Menció a part per a Guixers, on es fa el porta a porta de baixa freqüència i l’índex se situa prop del 55%.
Si ens fixem en el conjunt de Catalunya, la recollida selectiva s’ha estancat l’últim any, arribant només al 45,3%, per sota dels nivells exigits per la Unió Europea. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, diu que el país té molts deures per fer per assolir aquests objectius:
Així, mentre que en els municipis de menys de 50.000 habitants la recollida selectiva ha augmentat en 6,6 punts en els últims 5 anys, a les grans ciutats el percentatge és insuficient.
Si mirem poble per poble, Castellar de la Ribera, amb un 21%, és un dels 10 municipis catalans amb pitjor recollida selectiva. Pel que fa a la generació de deixalles, el major volum és a la capital, amb 300 quilos per habitant i any, i als municipis de la Vall de Lord, majoritàriament més turístics i amb segones residències. Tenint en compte que les dades es calculen en base a la població empadronada, Guixers genera 328 quilos per habitant i any; Sant Llorenç, 370 i La Coma puja fins a 500. La resta de municipis es mouen entre els 100 i els 200 quilos.