El Museu de Solsona participa en un projecte que posarà a l’abast de tothom la documentació relacionada amb mossèn Joan Serra i Vilaró
La Xarxa d’Arxius Comarcals ha tancat la primera fase d’aquesta iniciativa que vol aglutinar en un mapa virtual i interactiu la documentació d’un referent de l’arqueologia catalana. Serra Vilaró va ser un dels primers directors del Museu de Solsona i creador del fons d’arqueologia de l’entitat. És en aquesta institució on es conserven prop d’un miler de fotografies de la seva tasca. De mossèn Joan Serra i Vilaró en destaca la seva actuació arxivística i museològica en diverses institucions així com la seva labor d’investigació que va donar lloc a més de 200 publicacions.
En aquesta iniciativa, el Departament de Cultura aplega arxius i museus del territori que disposen de documents de Serra i Vilaró. El director del Museu de Solsona, Carles Freixes, explica la importància d’unificar tota aquesta informació en una base de dades digital:
En la primera fase, que s’acaba de tancar, s’han identificat els centres amb documentació. Pel que fa a Tarragona hi ha participat activament l’Arxiu Històric, l’Arxiu Històric Arxidiocesà i el Museu Nacional Arqueològic, mentre que a casa nostra els principals actius han estat el Museu de Solsona, l’Arxiu Diocesà i l’Arxiu Històric de Cardona. Més endavant, s’hi ha afegit altres centres amb documentació més secundària vinculada a la seva figura com és el cas de l’Arxiu Comarcal del Solsonès. La segona fase del projecte, que s’acaba d’encetar, consisteix a identificar de manera més detallada les tipologies documentals amb l’elaboració de descripcions i la digitalització selectiva de la documentació més rellevant. Està pensada tant per a arqueòlegs, estudiosos de Serra i Vilaró o qualsevol altra persona. La preservació dels documents digitalitzats es garantirà posant-los al Dipòsit Digital i fent una difusió activa per diversos canals com Arxius en Línia.