El Museu de Solsona acollirà aquesta setmana una doble jornada sobre l’empremta del franquisme en els museus catalans
Es tracta de la segona edició de la Jornada Iguemus, impulsada per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural amb l’objectiu d’estudiar un àmbit poc explorat fins fa poc.
Divendres s’introduirà la temàtica amb la visita “El salvament del Museu de Solsona durant la guerra civil”. Serà a partir de les 7 de la tarda i anirà a càrrec del director, Carles Freixes.
La jornada pròpiament dita es desenvoluparà durant el matí de dissabte. A 2/4 de 10, Carles Freixes, director de l’equipament solsoní, i Gemma Domènech, directora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i professora de la Universitat de Girona, donaran la benvinguda. Francesc Miralpeix, també del centre gironí, parlarà del Museu de Mataró mentre que Santos Maria Mateos, de la Universitat de Vic-Universitat Central es farà ressò del periple d’un conjunt d’obres que van acabar al Palau Nacional de Montjuïc. Just abans de la pausa, Cinta Cantarell, Glòria Fusté i Marc Guàrdia, del Museu de Granollers, explicaran com es va formar la col·lecció d’aquest equipament posant l’accent especialment en el lot 38. Engegaran la segona part de la jornada Eduard Caballé i Adrià Vàzquez centrant-se en la creació del Museu Marítim de Barcelona. Gemma Domènech tornarà a prendre la paraula per fer-se ressò dels Museus de Tarragona i Reus. La darrera ponència anirà a càrrec de Teresa Ferré, de la Universitat Autònoma, i Mercè Gràcia, de la Universitat de Barcelona. Explicaran el paper del SDPAN a Catalunya, el Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional, a través de la fotografia. Parlaran del llegat arxivístic, la visualització i la difusió del seu treball.
Per participar a la jornada “L’empremta del franquisme en els museus catalans” cal apuntar-se prèviament enviant un correu electrònic a museu@museusolsona.cat o bé trucant al 973 48 21 01.