El CTFC coordina un projecte innovador europeu que permetrà rastrejar les dades de tota la cadena de subministrament de la fusta
Un cop desenvolupada la plataforma digital que integrarà cinc tecnologies, quan una persona compri un producte de fusta podrà conèixer-ne tots els passos del procés de transformació fins a arribar al bosc d’origen. La identificació per radiofreqüència permetrà etiquetar arbres en peu i fusta en rotllo, mentre que amb un martell es marcarà un codi de perforació directament a la fusta. A la serradora hi haurà un registre CT escàner, posteriorment hi haurà escàners de visió òptica i, finalment, després de la producció, un codi de barres o QR que permetrà la identificació durant el procés de venda. Tota aquesta informació quedarà integrada a una base de geodades central, que també permetrà relacionar les mesures de rendiment i la producció amb qualsevol punt anterior de la cadena de valor.
Amb aquest sistema, els investigadors confien que augmenti el nombre d’àrees forestals de la Unió Europea sota gestió activa. Això ha de permetre reduir un 5% els costos de transport i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i augmentar el rendiment de productes de fusta assecada d’alt valor del 20 al 22%.
SINTETIC compta amb un pressupost de prop de 9 milions d’euros i té 21 socis. La viabilitat del sistema es demostrarà en vuit localitzacions: dues a Finlàndia i Romania i una a Suècia, França, Espanya i Itàlia. El projecte neix uns mesos després de la nova regulació de la Unió Europea sobre productes lliures de desforestació que apunta a augmentar la transparència a la cadena de subministrament de la fusta. La plataforma es dissenyarà tenint en compte els dos escenaris del sector forestal europeu: el madur, que es troba al nord i al centre d’Europa, i el Mediterrani i de l’est que, tot al contrari, presenta una alta fragmentació de la propietat forestal, inventaris no harmonitzats, serradores petites i micro i baixos nivells d’inversió i innovació.