El Consell Comarcal proposa incrementar un 30% l’ordenança fiscal de gestió de residus
Es debatrà en el ple d’aquesta tarda, a partir de les 6. L’executiu argumenta que l’objectiu d’aquesta modificació és donar compliment a la legislació vigent per evitar que els serveis esdevinguin deficitaris i, alhora, mantenir i millorar la qualitat del servei.
L’ens intermunicipal destaca que el Centre de Tractament de Residus del Solsonès ha estat pioner a Catalunya en donar compliment a la normativa europea, ja que tots els residus són pretractats abans de ser dipositats definitivament al vas del dipòsit. Assenyala que aquesta pràctica repercuteix significativament en els costos econòmics de gestió, que augmenten cada any per donar compliment a la normativa ambiental aplicable i mantenir els estàndards de qualitat i sostenibilitat. Així mateix, contribueix a cobrir els costos previstos per al seguiment i control de la instal·lació durant els 30 anys posteriors a la seva clausura. Al ritme actual d’entrada de residus, 4.000 tones anuals, s’estima que la vida útil de l’abocador finalitzarà el 2050.
El Consell Comarcal destaca que el Solsonès va ser l’any passat la setena comarca catalana en índex de recollida selectiva amb un 63,3%, molt per sobre de la mitjana catalana del 46,7%. Amb tot, l’ens destaca el gran esforç per dur a terme el servei davant la dispersió dels habitatges i la baixa densitat de població. És per això, subratllen, que s’està treballant en models de recollida més eficients i adaptats a la realitat del territori i a les necessitats de la ciutadania per establir taxes de residus justes basades en el principi que “qui contamina paga”.