El canvi climàtic projecta un augment dels incendis forestals en regions amb ecosistemes mediterranis
Ho conclou un estudi amb la participació d’investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i la Universitat de Lleida, entre experts d’arreu de l’Estat espanyol, el Regne Unit, Itàlia i els Estats Units, publicat a una revista científica.
S’han analitzat 70 anys de registres documentals d’incendis forestals de la costa sud de Califòrnia utilitzant diverses tècniques estadístiques. A partir dels resultats, s’avaluen els vincles i les sinergies que s’estableixen entre els factors meteorològics i climàtics a gran escala. Adrián Cardil, autor principal de l’article i investigador del CTFC, destaca que comprendre l’efecte que la variabilitat climàtica causa en els grans incendis forestals és essencial per a una planificació eficient dels recursos ambientals a llarg termini i per preveure adequadament el risc durant la temporada d’incendis.
Els resultats també posen de manifest que els factors que promouen el foc, com sequeres, vents o onades de calor, estan directament influenciats per fenòmens com les teleconnexions climàtiques. Es tracta d’anomalies d’un clima regional que poden afectar una regió allunyada d’aquesta. A part del canvi climàtic, també és clau el canvi d’usos del territori, cosa que fa parlar no només de canvi climàtic sinó de canvi global. L’abandonament de pràctiques com l’ús del foc com a eina de gestió del paisatge ha fet incrementar el combustible forestal i, per tant, fa que els boscos sigui més vulnerables davant de situacions climàtiques adverses.
L’estudi que analitza Califòrnia és extrapolable aquí, ja que tenim un context similar i això vol dir que el que passa allà també pot passar a casa nostra. Els investigadors conclouen que l’experiència ens ha de servir de mirall per poder aprendre’n la lliçó i prendre millors decisions en la gestió del nostre paisatge.