Càritas Parroquial Solsona alerta d’una pobresa “cada vegada més extensa, crònica i arrelada”
L’entitat ha presentat la Memòria del 2024, durant el qual es van atendre 178 persones de 66 famílies. Constaten que el 80% de la població atesa es troba a l’atur, la majoria, famílies amb fills petits i en condicions de vida precàries.
Des de Càritas Parroquial afirmen que els darrers anys han estat de tornada a la normalitat després d’un temps complicat de pandèmia. Malgrat això, assenyalen que per a alguns la normalitat suposa continuar sobrevivint en condicions precàries i amb la por de no poder arribar a final de mes. Subratllen que la pujada de preus de subministraments i d’alimentació ha impactat de manera més forta en els que ja passaven per dificultats.
Per edats, s’han atès 81 adults d’entre 30 i 64 anys i 72 menors. Pel que fa al tipus de família, 25 són amb fills, 22 persones soles i 17 monoparentals. Gran diversitat de nacionalitats d’origen de les persones ateses per Càritas Parroquial Solsona, amb un total de 14 països diferents. D’aquests, la majoria tenen nacionalitat espanyola i marroquina, si bé s’ha incrementat la població procedent d’Amèrica del Sud en comparació amb anys anteriors.
Durant el 2024, des de Càritas Parroquial s’han gestionat 80 ajudes per valor de prop de 17.400 euros per fer front a les necessitats bàsiques per reduir el risc d’exclusió. D’aquests, 8.200 s’han destinat al pagament de lloguer, prop de 3.800 a subministraments i el mateix import a la targeta moneder. Aquestes targetes moneder per a la compra d’aliments bàsics, que gestionen des de l’abril del 2024, han beneficiat 17 famílies amb 3.590 euros.
Càritas Parroquial ha tancat l’any amb un dèficit de 3.400 euros. Els ingressos de socis, donants, el fons diocesà, subvencions i convenis no han estat suficients per cobrir totes les necessitats. Així mateix, agraeixen la tasca indispensable del voluntariat.
Al marge del vessant econòmic, s’ha treballat en altres projectes de sensibilització i formació. A través d’un conveni amb l’Escola Universitària d’Òptica i Optometria de Terrassa, s’han pogut fer derivacions per visites mèdiques i ulleres. Per Nadal es van lliurar 33 paneres a famílies vulnerables, s’han entregat 42 unitats de llet infantil de continuació i a través de Rotary Solsona s’han comprat 6 estufes de butà a usuaris que no tenien res per escalfar-se. També s’han organitzat activitats obertes a tothom, com formacions per l’adquisició d’habilitats socials, personals i laborals i xerrades i tallers diversos.