Arrenca a Odèn un camp de treball per donar a conèixer l’ús de treballs forçats en la construcció de la carretera de Coll de Jou a Pont d’Espia durant la postguerra
Durant les dues properes setmanes, una quinzena de joves faran tasques de neteja, condicionament i senyalització dels espais històrics relacionats amb la construcció de la via entre el 1941 i el 1954. Aquest camp de treball, subvencionat pel Departament de Drets Socials, Memorial Democràtic i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, pretén involucrar els joves en aquesta activitat i donar-los a conèixer l’actuació dels batallons de treballadors i les colònies penitenciàries.
En la presentació, ahir a Odèn, Nil Boix, historiador i arqueòleg i director de l’actuació, va explicar el context històric de la construcció de la carretera. Va destacar que això demostra que la violència no es va acabar amb la Guerra Civil, sinó que es va allargar fins al 1945. Boix ha recordat que a Espanya hi va haver mig milió de represaliats i que la sobrepoblació penitenciària i unes infraestructures destrossades per la guerra, van portar el règim a configurar els batallons de presoners per reparar aquestes vies. A la carretera de Coll de Jou al Pont d’Espia hi van haver fins a 500 treballadors i va ser construïda com a pista militar de defensa de cara a una possible invasió militar. Per la seva banda, l’alcalde d’Odèn, Albert Solé, ha demanat als joves que facin memòria sobre la nostra història. Marta Erola, de la CRUC, entitat que gestiona el camp de treball, ha animat els joves a gaudir de l’experiència. Per la seva banda, la consellera comarcal de Cultura, Sara Vilches, ha recordat que el projecte neix des del Consell Comarcal, el Centre d’Estudis Lacetans i l’Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona. Amb aquesta iniciativa, volen preservar la memòria històrica d’aquesta infraestructura i difondre els resultats de la investigació a través d’articles acadèmics, presentacions en congressos i xerrades a nivell local.