El TSJC absol Josep Rosas del delicte de desordres públics amb agreujant pels fets la Ciutadella durant la investidura fallida de Puigdemont
Un any després que l’Audiència de Barcelona condemnés el veí de Navès a un any i nou mesos de presó per desordres públics greus i resistència a l’autoritat, el TSJC ha estimat parcialment el recurs d’apel·lació de la defensa.
Recordem que la sentència fa referència als fets que es remunten al 30 de gener del 2018 durant les protestes al Parc de la Ciutadella després de la investidura fallida de Carles Puigdemont. Els Mossos d’Esquadra van arrestar Josep Rosas per intentar trencar la cadena que tancava les portes del parc i per agredir un agent dels Mossos que ho volia impedir: uns fets que el mateix Rosas va negar durant el judici.
Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’absol del delicte de desordres públics en trobar-se sota la protecció del dret constitucional de reunió o manifestació pacífiques i, per tant, no pot ser sancionat penalment. A més, la sentència subratlla que la pena agreujada d’entre 1 i 6 anys de presó seria totalment desproporcionada, en tant que els fets jutjats no tenen les violències sobre les persones o les coses d’una determinada gravetat. Asseguren que no queda demostrat que Josep Rosas fes actes de violència contra les persones. L’únic que s’ha acreditat és que picava amb un martell el candau de la porta de la Ciutadella i no fortament, sinó de forma suau, ja que testimonis presencials així ho van assenyalar, i, a més, no es van provocar danys ni a les cadenes ni al candau. Amb tot, la sentència manté l’acusació de resistència a l’autoritat, penada amb tres mesos de presó. Josep Rosas reconeix que no s’esperava l’absolució del TSJC per desordres públics amb agreujant que, a més, estableix un precedent per a altres casos:
La sentència de Josep Rosas estableix doctrina per delimitar quan es pot aplicar el delicte de desordres públics amb agreujants que, recordem-ho, està penat amb entre 1 i 6 anys de presó. Aquest precedent pot qüestionar la lectura del codi penal d’altres casos com el recent de Marcel Vivet, l’activista independentista de Badalona condemnat la setmana passada per l’Audiència de Barcelona a 5 anys de presó.