Els Serveis Funeraris municipals de Solsona comencen a oferir acompanyament al dol
Aquest cap de setmana s’ha presentat el projecte que durant el primer any es desenvoluparà com a pilot i després s’anirà ajustant en funció de les necessitats detectades. El servei anirà a càrrec de l’espai terapèutic Matís format per un equip de cinc psicòlogues amb Montserrat Casas al capdavant i del qual en formen part Dolors Villaró, Raquel Vila, Ona Corbera i Susanna Llaudet, que ja treballen el dol i la pèrdua en diferents àmbits. Els familiars que tinguin necessitat d’acollir-se a aquest servei poden contactar amb Matís per concretar una primera trobada de valoració. Els canals de comunicació són el telèfon 667 024 557, i el correu electrònic mcasas@copc.cat. Aquesta trobada i les dues primeres sessions de treball seran gratuïtes. S’adreça a persones i famílies però, en determinades circumstàncies, també a grups d’infants i joves en l’àmbit educatiu. En col·laboració amb la biblioteca hi haurà un servei de préstec de llibres sobre el dol per a infants, joves i adults i també al llarg de l’any es programaran xerrades i tallers sobre aquesta temàtica.
L’objectiu d’aquest Servei d’Acompanyament al Dol és trencar el tabú social de la mort. La psicopedadoga Anna Maria Agustí, que va pronunciar una xerrada en l’acte de presentació de dissabte, va concloure que perquè el dolor del dol sigui guarit ha de ser comunicat. Segons els estudis, hi ha un 20% de dols que no es tanquen. Agustí posa de relleu que és important fer el dol quan toca perquè sinó, més endavant reaccionem d’una forma desproporcionada.
L’alcalde, David Rodríguez, es mostra especialment satisfet d’estrenar aquest servei en tant que la mort forma part de la vida i l’hem de saber afrontar. Rodríguez ha posat de relleu la importància de tenir uns serveis funeraris municipals en tant que per al consistori, la mort no és un negoci, sinó un servei fonamental. El següent pas serà el nou tanatori a l’antic Club Sant Jordi, que tindrà una sala de cerimònies civils.