Un estudi amb la participació del CTFC destaca els reptes i oportunitats de combinar la bioeconomia amb la restauració de boscos tropicals

Els autors d’aquesta recerca, publicada recentment en una revista científica, destaquen el potencial dels sistemes agroforestals i la restauració d’espècies natives per a combatre els efectes del canvi climàtic alhora que proporcionen un major rendiment econòmic. L’equip de recerca està liderat per Sergio de Miguel, responsable del Grup de Recerca Global en Ecosistemes Forestals del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i professor de la Universitat de Lleida. També hi ha pres part centres de recerca de Virginia i de França, entre d’altres.

Destaquen que l’ús de tecnologia i innovació podria fer viable la restauració de boscos a gran escala, sobretot en els tròpics. Posen com a exemple que en determinades parts de l’Amazònia brasilera, una hectàrea de pastura genera entre 60 i 120 dòlars a l’any; el cultiu de soja, entre 104 i 135 i la recol·lecció de productes no fusters, entre 300 i 650 dòlars. Aquestes conclusions subratllen el potencial de la restauració forestal per a obtenir beneficis tant ecològics com econòmics. És per això que advoquen per a una restauració forestal que combini criteris bioeconòmics, socioeconòmics i ecològics i que compti amb la col·laboració dels sectors públic i privat, les comunitats locals i un compromís amb la biodiversitat i les espècies natives.

Els investigadors proposen com a polítiques públiques incentius fiscals i accés al crèdit; implementar segells de certificació per a productes de gestió forestal sostenible; compromisos per a aconseguir objectius ecològics a banda dels econòmics i, finalment, la promoció de mercats de productes forestals procedents d’ecosistemes restaurats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *