El Consell Comarcal acollirà les primeres Jornades sobre treballs forçats durant el franquisme

Sota el títol “Carreteres de Memòria. Reconstruir un país com a condemna” es faran entre Solsona i Odèn el divendres 25 i el dissabte 26 d’aquest mes. L’esdeveniment vol donar visibilitat a un dels episodis més foscos de la dictadura franquista, l’explotació del treball forçat per a la reconstrucció del país tot reprimint la dissidència política.

Estudis recents i un camp de treball han tret a la llum els treballs forçats per a la construcció d’un tram de la carretera de Coll de Jou al Pont d’Espia entre el 1941 i el 1954 amb batallons de presoners. Les jornades volen reivindicar la memòria i la dignitat d’aquestes i altres víctimes i ressaltar els vestigis materials que són testimoni d’aquesta època.

Les primeres Jornades sobre treballs forçats durant el franquisme arrencaran el divendres 25 a les 5 de la tarda a la sala gòtica del Consell Comarcal amb la benvinguda del president, Benjamí Puig; la presidenta del Centre d’Estudis Lacetans, Neus Mujal; el director de l’Observatori Europeu de Memòries, Jordi Guixé; i el director del Memorial Democràtic de Catalunya, Jordi Font. La primera taula rodona arribarà a 2/4 de 6 i se centrarà en el marc històric, amb presentacions de Juan Carlos García i Oriol Dueñas sobre els batallons de treball forçat durant els primers anys de la dictadura a Catalunya. La segona taula, a les 7, se centrarà en la memòria i el patrimoni, amb experiències i casos d’estudi de Madrid, Menorca i Navarra.

Dissabte les activitats es repartiran entre Solsona i Odèn. A les 10 del matí, a la sala gòtica del Consell Comarcal, taula rodona sobre els treballs a la carretera L-401 amb ponències de Josep Calvet i Nil Boix. A 2/4 de 12, els participants es desplaçaran a la carretera de Coll de Jou al Pont d’Espia per conèixer el barracó de Cal Negre i el camp de treball del Montnou. La jornada es tancarà a les dues del migdia.

Les Jornades sobre treballs forçats durant el franquisme estan organitzades pel Consell Comarcal, l’Observatori Europeu de Memòries, el Centre d’Estudis Lacetans i el Memorial Democràtic amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *